WHO: Proizvođači vakcina rade sve kako bi isporučili nove doze

Kašnjenje vakcina kojem sada svjedočimo bit će nadoknađeno većim brojem proizvedenih doza u budućnosti, poručuju iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Niko nije siguran dok svi nisu sigurni, istakao je direktor evropskog ogranka WHO-a (EPA)

Direktor evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge izjavio je u četvrtak da proizvođači vakcine rade non-stop da otklone manjke u zemljama koje se bore da suzbiju pandemiju COVID-19 te je poručio zemljama da se ne guraju da budu prve u redu za dostavu vakcine.

“Solidarnost ne znači nužno da svaka zemlja na svijetu mora u istom trenutku početi s vakcinisanjem. Bitno je razumjeti da niko nije siguran dok svi nisu sigurni”, rekao je on na brifingu za medije, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kad je upitan o kašnjenju Pfizerove i AstraZenecine vakcine pacijentima širom 27 zemalja Evropske unije, Kluge i stručnjak za vakcinisanje WHO-a Evropa Siddhartha Datta pozvali su vlade i proizvođače da sarađuju u ranim stadijima vakcinisanja.

‘Vakcine su globalno javno dobro’

“Stvarnost je ta da postoji manjak vakcina. No, ne sumnjamo da proizvođači rade 24 sata na dan da premoste praznine te smo sigurni da će kašnjenje kojem sada svjedočimo biti nadoknađeno većim brojem proizvedenih doza u budućnosti”, kazao je Kluge.

WHO je ponovio da bi vakcine trebale biti podijeljene ravnomjerno između siromašnih i bogatih nacija, kako bi se okončala pandemija, s time da je Datta naglasio da su vakcine protiv COVID-19 “globalno javno dobro”.

Dok su Kluge i Datta govorili, borba EU-a da osigura vakcine protiv COVID-19 eskalirala je u trenutku kad je Velika Britanija zatražila da dobije sve doze vakcine koje je platila, nakon što je EU tražio od AstraZenece da preusmjeri zalihe vakcine koje su otišle u Veliku Britaniju.

Vakcinisanje zahtijeva vrijeme

Unija, čije su zemlje članice daleko iza Izraela, Velike Britanije i SAD-a u distribuciji vakcine, nastoji doći do doza vakcine u trenutku kad je najveći proizvođač vakcine na Zapadu usporio dostavu zbog proizvodnih problema.

“Moramo biti strpljivi, trebat će vremena dok se provede vakcinisanje”, rekao je Kluge, dodavši da je ukupno 35 zemalja u Evropi počelo s vakcinisanjem, s tim da je do sada podijeljeno oko 25 miliona doza.

Ponovio je stav WHO-a da će “pasoši vakcinisanja” – dokaz da je neko vakcinisan – biti važne kako bi se nadgledao broj vakcinisanih osoba, kao i efikasnosti vakcinisanja, no da one ne bi trebale biti korištene kao onemogućujući faktor zbog kojeg ljudi ne bi smjeli putovati.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada