Iran sve bliže materijalu za nuklearno oružje

Islamska Republika je objavila kako je napravila 17 kilograma 20-posto obogaćenog uranija za manje od mjesec dana.

Zapadne države kritiziraju aktivnosti Irana na obogaćivanju i pozivaju Teheran da poštiva nuklearni sporazum (Reuters)
Zapadne države kritiziraju aktivnosti Irana na obogaćivanju i pozivaju Teheran da poštiva nuklearni sporazum (Reuters)

Iran je proizveo 17 kilograma 20-posto obogaćenog uranija za manje od mjesec dana, objavila je državna iranska TV stanica.

Ovi su navodi pokazatelj kako se iranski nuklearni program približava nivou obogaćenja potrebnog za nuklearno oružje, i to u vrijeme pojačanih tenzija sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na novinske agencije.

Glasnogovornik Parlamenta Mohammad Bagher Qalibaf ove podatke je objavio tokom govora na TV stanici prilikom posjete nuklearnom pogonu Fordow u četvrtak.

Obogaćeni uranij – mali tehnički korak

Uranij obogaćen na 20 posto je na mali tehnički korak udaljen od 90-postotnog obogaćenja, koje je potrebno za oružje, podsjećaju agencije.

U govoru je Qalibaf zahvalio iranskoj Organizaciji za atomsku energiju (AEOI), koja ove podatke još nije potvrdila.

Zapadne države kritiziraju aktivnosti Irana na obogaćivanju i pozivaju Teheran da poštiva nuklearni sporazum iz 2015. godine između Irana i svjetskih sila.

Iranski zvaničnici navode kako će tokom jedne godine proizvoditi 120 kilograma uranija obogaćenog na 20 posto, odnosno 10 kilograma mjesečno.

Približno je 250 kilograma 20-posto obogaćenog uranija za dobijanje 25 kilograma 90-posto obogaćenog materijala potrebnog za nuklearno oružje.

Trenutni razvoj situacije dovodi Iran blizu linije koja razdvaja nuklearne operacije koje bi se mogle koristiti u civilne svrhe (naprimjer, obogaćivanje za nuklearne elektrane) i vojne svrhe, što Teheran dugo negira da čini.

Biden bi mogao vratiti SAD sporazumu

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump je 2018. godine jednostrano povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma, u kojem je Teheran pristao na ograničavanje obogaćivanja uranija u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Kada je SAD vratio sankcije, Iran je postepeno i javno napuštao ograničenja sporazuma.

Novi američki predsjednik Joe Biden, koji je bio potpredsjednik SAD-a kada je tadašnji predsjednik Barack Obama potpisao sporazum, navodi kako se nada da će se SAD vratiti sporazumu.

Državni sekretar Anthony Blinken u srijedu je rekao kako će se SAD vratiti sporazumu samo onda kada Iran ispuni svoje obaveze prema dogovoru.

Izvor : Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO