Južnokorejski predsjednik želi obnovu dijaloga sa Sjeverom

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un izabran je za generalnog sekretara vladajuće Radničke partije na kongresu koji se održava u Pjongjangu.

Kim je žestoko kritizirao Južnu Koreju, tvrdeći da nudi saradnju na 'nebitnim pitanjima' (EPA)

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u ponedjeljak da je i dalje spreman razgovarati sa Sjevernom Korejom i da bi saradnja na pitanjima poput pandemije korona virusa mogla izvesti pregovore iz slijepe ulice.

Seul će pokušati pokrenuti pregovore između SAD-a i Sjeverne Koreje paralelno s pripremama novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena za preuzimanje dužnosti, izjavio je Moon u novogodišnjem govoru, prenosi Hina.

“Dijalog i zajednički prosperitet ključni su pokretači mirovnog procesa na Korejskom poluotoku”, naglasio je južnokorejski predsjednik.

“I dalje smo spremni sastati se u svakom trenutku, na svakom mjestu, spremni smo razgovarati”, dodao je.

Kim izabran za generalnog sekretara

Moonov mandat završava iduće godine, a dijalog sa Sjevernom Korejom jedan je od njegovih ključnih ciljeva.

Istaknuo je da će biti u bliskom kontaktu s Bidenovim kabinetom.

Razgovori kojima se željelo nagovoriti Pjongjang da se odrekne nuklearnog oružja i poboljša odnose sa SAD-om i Južnom Korejom zapeli su, a sjevernokorejska strana optužuje Seul i Washington da i dalje vode neprijateljsku politiku.

“Ojačat ćemo savez sa SAD-om u skladu s inauguracijom Bidenovog kabineta i uložiti posljednji napor da se postigne veliki pomak u zapelim razgovorima između Sjeverne Koreje i SAD-a i između dvije Koreje”, rekao je Moon.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un izabran je za generalnog sekretara vladajuće Radničke partije na kongresu koji se održava u Pjongjangu, prenosi Tanjug.

Do njegovog imenovanja dolazi nakon revizije statuta stranke kojom je vraćen sekretarski sistem, ukinut na prethodnom kongresu 2016. godine, prenosi južnokorejski Yonhap, pozivajući se na sjevernokorejsku zvaničnu agenciju KCNA.

Kako se navodi, Kimova mlađa sestra Kim Yo-Jong nije jbila na listi alternativnih članova moćnog političkog biroa stranke.

Zvanje generalnog sekretara Radničke partije nosio je i Kimov pokojni otac Kim Jong-il.

‘Nada u pomirenje dvije Koreje’

Na kongresu vladajuće stranke Kim je pozvao na razvoj sofisticiranijeg nuklearnog oružja i revitalizaciju ekonomije.

Prošlog vikenda Kim je žestoko kritizirao Južnu Koreju, tvrdeći da nudi saradnju na “nebitnim pitanjima”, poput korona virusa, humanitarne pomoći i turizma.

Odnosi između dvije Koreje mogli bi ponovo biti uspostavljeni ako Južna Koreja promijeni stav i odustane od poteza kao što su kupovina novog oružja i zajedničke vježbe sa SAD-om, izjavio je sjevernokorejski čelnik.

Još u oktobru Kim je izrazio nadu u pomirenje dvije Koreje nakon završetka pandemije, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije