U Rumuniju stigli prvi američki projektili Patriot

Rumunija svoju zastarjelu vojnu opremu obnavlja prema NATO standardima (EPA)

Rumunska vojska primila je u četvrtak prvu isporuku američkih projektila zemlja-zrak Patriot kako bi osnažila svoje odbrambene kapacitete, što je naljutilo Rusiju, prenosi Hina.

“Rumunija je postala sigurnija zemlja nakon što je na svom teritoriju ugostila projektile Patriot. Rumuni su sada bolje zaštićeni”, rekao je premijer Ludovic Orban na svečanosti predaje projektila na vojnom poligonu na obali Crnog mora.

Projektili su dio integriranog odbrambenog sistema koji čine i nedavno nabavljeni borbeni avioni F-16. Rumunija svoju zastarjelu vojnu opremu obnavlja prema NATO standardima i postupno zamjenjuje MIG-ove iz sovjetskog komunističkog razdoblja.

Izdvajanja za budžet NATO-a

Sistem vrijedan četiri milijarde američkih dolara važan je čimbenik te članice EU-a i NATO-a koja želi otkloniti svaku prijetnju od Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta ponovio da Moskva na američke projektile u istočnoj Evropi gleda kao na veliku opasnost te će biti primorana rasporediti dodatne raketne projektile i time osnažiti svoje borbene kapacitete.

SAD traži od članica NATO-a da za vojni budžet izdvoje dva posto BDP-a, a Rumunija je bila jedna od prvih evropskih saveznika koja je to učinila.

Američka baza

U Rumuniji se nalazi i američka baza za balističke projektile i ta je zemlja u misijama u Iraku i Afganistanu sudjelovala s borbenim jedinicama.

SAD opetovano ističe da je “raketni štit” zamišljen kao odbrana NATO zemalja od mogućeg napada projektilima iz Irana, a ne kao prijetnja Rusiji.

SAD je 800 miliona dolara vrijedan dio rumunjskog dijela “štita” pokrenuo 2016.

Izvor: Agencije