Nova definicija rasizma u Websterovom riječniku

Studentica Kennedy Mitchum je pismu uredništvu konstatirala da je rasizam mnogo kompleksniji od uvjerenja nekog pojedinca (Wikimedia)

Publikacija “Merriam-Webster”, koja je nasljednik rječnika Noaha Webstera iz 19. stoljeća, objavila je da će u svojim izdanjima dopuniti definiciju riječi “rasizam” da bi obuhvatala i koncept sistemskog rasizma.

Do promjene je došlo na inicijativu Kennedy Mitchum, studentice Univerziteta Drake u Missouriju, koja je, dok su širom SAD trajali protesti zbog smrti Afroamerikanca Georga Floyda tokom policijskog privođenja, uputila pismo uredništvu te publikacije.

Ona je iznijela primjedbu na trodijelni opis te riječi kao predrasude, doktrine i političkog programa, konstatujući da je rasizam mnogo kompleksniji od uvjerenja nekog pojedinca, piše Tanjug pozvajući se na Glas Amerike.

‘Rasizam je sistem prednosti zasnovan na boji kože’

“Rasizam nije samo predrasuda prema određenoj rasi zbog boje nečije kože, to je i predrasuda, kombinovana sa društvenom i institucionalnom moći. To je sistem prednosti zasnovan na boji kože”, napisala je Kennedy Mitchum i dodala da se definicije mijenjaju “kada vidimo da se velike promjene događaju u jeziku”.

Studentica iz Washingtona Regina Brennan rekla je u intervjuu za Glas Amerike da uvijek osjeća potrebu da podsjeti ljude da je rasa, baš kao i novac, ekonomski odnos ili rod, jedan kulturno izgrađeni koncept zasnovan na uvjerenjima i praksi, a ne naučnim osnovama.

Natalie Dodson sa Univerziteta Dallas u Teksasu, kaže da ima dileme u pogledu nove definicije.

“Mislim da je rasizam ugrađen u naš sistem do izvjesne mjere”, objašnjava, ali dodaje i da vjeruje da “raspadanje porodice”, kao strukture, vodi do situacija sistemskog rasizma, kao što su “niži prihodi i gora stambena rješenja za neke ljude”.

I Brennan i Dodson su bjelkinje, navodi Glas Amerike.

Izvor: Agencije