Šefica švedske diplomatije: Oslonili smo se na građansku poslušnost

Švedska nije posezala za restriktivnim zabranama u borbi protiv korona virusa (EPA)
Švedska nije posezala za restriktivnim zabranama u borbi protiv korona virusa (EPA)

Ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde izjavila je da je vlada te zemlje preduzela adekvatne mjere borbe protiv širenja korona virusa, a da nije posezala za restrikcijama nego se oslonila na građansku poslušnost.

Šefica švedske diplomatije kazala je za Anadoliju da su neosnovane kritike koje različiti krugovi upućuju Švedskoj što, po uzoru na većinu evropskih zemalja, nije posegnula za uvođenjem zabrana u okviru borbe protiv pandemije bolesti COVID-19.

“Pogrešna je percepcija da se život u Švedskoj odvija normalno i bez promjena. Švedska vlada u okviru borbe protiv pandemije preduzela je oštre mjere. Vlada te mjere nije preduzimala posezanjem za zabranama nego oslanjanjem na poslušnost građana”, rekla je Linde.

Navela je primjer da je Vlada pozvala građane da za Uskrs ostanu u kućama i ne putuju i da je 96 posto građana poslušalo taj savjet i bez uvođenja klasične zabrane kretanja.

Izvoz u EU

Naglašavajući da je pandemija ozbiljno ugrozila ekonomski sistem cijele Evropske unije i svijeta, rekla je da je pogrešna i percepcija da bi tzv. švedska strategija borbe mogla rezultirati manjim ekonomskim gubicima u toj zemlji.

“Veliki dio ekonomije Švedske oslonjen je na izvoz u zemlje Evropske unije. Nadamo se da ćemo svi iz ove krize izaći sa što manjim posljedicama”, kazala je Linde.

Turska vlada ambulantnim avionom iz Švedske evakuirala je 47-godišnjeg Emrullaha Guluskena, koji je zaražen korona virusom i nije hospitaliziran u Švedskoj.

Linde je rekla da je švedski zdravstveni sistem pouzdan i da spašava hiljade ljudskih života.

Prema zvaničnim podacima, u Švedskoj je korona virusom zaraženo 18.700 osoba, a umrlo ih je 2.270.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO