Rusija tvrdi da je uništila sve zalihe hemijskog oružja

Velika Britanija želi uspostavi odnos sa ruskim narodom ali to nije lako nakon incidenta u gradu Salisbury, rekao je britanski ministar.

U Rusiju i dalje dolaze inspekcije Organizacije za zabranu hemijskog oružja, rekla je Marija Zaharova (EPA)

Moskva je u potpunosti ispunila svoje obaveze koje se tiču uništenja zaliha hemijskog oružja, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, komentirajući izjavu britanskog ministra odbrane Bena Wallacea.

“Želim ukazati na to je da Rusija revnosno i u potpunosti ispunila svoje obaveze koje se odnose na uništavanje zaliha hemijskog oružja i da je proces okončan prije tri godine pod nadzorom Organizacije za zabranu hemijskog oružja [OPCW]”, kazala je ona.

Zaharova je objasnila da, u skladu s obavezama Konvencije o hemijskom oružju, u Rusiju i dalje dolaze inspekcije OPCW-a, koje obilaze bivša postrojenja za izradu hemijskog oružja, uključujući ona koja se sada bave dozvoljenim djelatnostima, i da do sada nisu prijavljenja nikakva kršenja zakona, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Trovanje oca i kćerke Skripalj

Ben Wallace rekao je ranije da Velika Britanija želi uspostaviti odnos s ruskim narodom, ali da to nije lako nakon incidenta koji se dogodio u gradu Salisburyju.

U ovom engleskom gradu 2018. godine otrovani su Sergej Skripalj, bivši ruski vojni službenik i dvostruki agent za britansku obavještajnu službu, i njegova kćerka Julija Skripalj.

Britanske vlasti i OPCW tvrde da je tom prilikom upotrijebljen ruski nervni otrov novičok.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada