Još dvije masovne grobnice pronađene u libijskoj Tarhuni

Libijska vlada je od juna pronašla je oko 300 mrtvih tijela u masovnim grobnicama u Tarhuni i južno od Tripolija.

Grobnice su otkrivene u bivšem uporištu snaga Khalife Haftara (EPA)
Grobnice su otkrivene u bivšem uporištu snaga Khalife Haftara (EPA)

Libijske vlasti pronašle su u srijedu dvije nove masovne grobnice u gradu Tarhuna, 90 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Tripolija.

Abdelaziz al-Ja’fari, glasnogovornik Generalne uprave za istraživanje i identifikaciju nestalih osoba, rekao je da su dvije grobnice otkrivene u području Mashru’a Alrabet u Tarhuni, bivšem uporištu snaga lidera nelegitimnih snaga na istoku Libije Khalife Haftara.

Međutim, nije precizirao koliko je tijela ekshumirano iz grobnica, prenosi Anadolija.

Ratni zločini i djela genocida

Prema službenim libijskim izvorima, Haftarove snage i povezane policije počinile su ratne zločine i djela genocida u periodu između aprila 2019. i juna 2020. godine.

Od juna, nakon poraza Haftarovih snaga u zapadnoj Libiji, libijska vlada pronašla je oko 300 mrtvih tijela u masovnim grobnicama u Tarhuni i južno od Tripolija.

Međunarodni krivični sud 22. juna je saopćio kako je tužilaštvo dobilo pouzdane informacije o masovnim grobnicama.

Pripadnici policije Kaniyat, koja podržava Haftara, terete se za vansudska pogubljenja neistomišljenika i civilnog stanovništva za vrijeme kontrole nad Tarhunom.

Izvor : Agencije

Povezane

Predstavnici sukobljenih strana u Libiji u Ženevi su potpisali sporazum o primirju. Mirovni pregovori vođeni su uz posredovanje UN-a. Specijalna izvestiteljica UN-a za Libiju izrazila je optimizam da će potpisani sporazum biti u potpunosti proveden. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO