Trump predstavio plan izgradnje infrastrukture

Donald Trump: Naše ceste su u lošem stanju; dovest ćemo ih u odlično stanje (AP)

Američki predsjednik Donald Trump je predstavio svoj dugoočekivani plan izgradnje infrastrukture, kojim se od Kongresa traži da u idućih deset godina odobri 200 milijardi dolara, kako bi se stimuliralo 1.500 milijardi dolara investicija saveznih država, općina i privatnih investitora, prenose agencije.

Taj plan, za koji administracija priznaje da ima težak put pred sobom, trebao bi preoblikovati načine na koje federalna vlada finansira izgradnju cesti, mostova, autocesta i drugih infrastrukturnih projekata.

Ako se obistini, mnogi bi Amerikanci mogli plaćati veće lokalne poreze, naknade i cestarine.

Daleko iza drugih država

Trump je u Bijeloj kući govorio o “krajnjoj potrebi da se ponovo izgradi američka infrastruktura, koja se raspada”, i dodao kako će njegov prijedlog “pokrenuti najveće i najodvažnije infrastrukturne investicije u američkoj historiji”.

“Naše ceste su u lošem stanju. Dovest ćemo ih u odlično stanje. I, što je veoma važno, modernizirat ćemo našu infrastrukturu. Jako kasnimo. Daleko smo iza drugih država”, dodao je on.

Planom se ne nudi količina novih sredstava kakvu su htjeli demokrati, niti se specificira kako će tačno vlada pronaći novac koji obećava, no u administraciji smatraju kako je prijedlog tek početna tačka za pregovore.

Trump je taj plan proglasio jednim od svojih glavnih zakonodavnih prioriteta za ovu godinu, uoči izbora za Kongres u novembru, na kojima će demokrati pokušati preuzeti kontrolu nad tim tijelom od republikanaca.

Slabe šanse za izglasavanje

Za prolaz prijedloga infrastrukturne obnove potrebno je 60 glasova u Senatu, u kojem sjedi 100 zastupnika.

Budući da republikanci imaju tanku većinu od 51 zastupnika, za usvajanje plana Trumpu će trebati i podrška demokrata, što je malo izgledno.

“Trumpov plan je samo još jedan dar korporacijama i bogatim developerima nauštrb američkih radnika te ne govori o najhitnijim potrebama s kojima se naša država suočava”, objavio je Demokratski nacionalni odbor.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO