Brazil: Pozivi za smirivanje situacije

Suspenzirana brazilska predsjednica održala je emotivan govor (EPA)

Privremeni brazilski predsjednik Michel Temer pozvao je u četvrtak, u svom prvom obraćanju naciji nakon izglasavanja privremene suspenzije brazilske predsjednice Dilme Rouseff, na smirivanje duhova i ujedinjenje zemlje. 

Potrebno je “hitno obnoviti kredibilitet u Brazilu“, kazao je Temer dodajući da je jednako “hitno potrebno smiriti naciju i ujediniti zemlju”, prenijela je agencija France Presse.

Pritom je pozvao svoje sunarodnjake da vjeruju u njega.

“Vjerujte u mene… Vjerujte u vrijednosti naših ljudi i našu sposobnost da obnovimo ekonomiju”, kazao je Temer, sadašnji privremeni predsjednik i bivši potpredsjednik, nakon što je gornji dom brazilskog parlamenta – Senat izglasao privremenu suspenziju predsjednice Dilme Roussef zbog sumnji u prikrivanje budžetskog manjka.

Odlukom Senata produbila se politička kriza u najvećoj ekonomiji Latinske Amerike.

Poštivanje institucija države

Temer je nakon preuzimanja dužnosti imenovao vladu naklonjenu poduzetništvu u kojoj je ministar finansija ugledni bivši šef centralne banke Henrique Meirelles.

U međuvremenu su Ujedinjeni narodi, američki predsjednik Obama i nekoliko latinoameričkih Vlada, nakon izglasavanja suspenzije brazilskoj predsjednici u četvrtak popodne, pozvali na mir i poštivanje institucija u Brazilu.

“SAD će biti na strani Brazila, i u ovim teškim trenucima”, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

“Predsjednik (Barack Obama) i dalje ima povjerenja u čvrstoću demokratskih institucija u Brazilu”, dodao je.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je nakon suspenzije predsjednice Rouseff na miroljubiv dijalog.

Argentina je također saopćila kako vjeruje u snagu demokratskih institucija u Brazilu, Ekvator, Čile i Španija izrazili su zabrinutost razvojem događaja u Brazilu, dok su Venecuela i Kuba osudile  “udar” parlamentarnoj demokraciji.

Brazilska predsjednica Rousseff nazvala je optužbe protiv sebe parlamentarnim pučem. U skladu sa brazilskim zakonom, predsjedničku dužnost istog je trenutka preuzeo potpredsjednik Michel Temer, član centrističkog Brazilskog demokratskog pokreta (PMDB).

Emotivan govor

“Možda sam griješila, ali nisam počinila nikakav zločin”, rekla je Rousseff u obraćanju prije nego što je napustila predsjedničku palaču.

“Nikada nisam mogla ni zamisliti da će biti potrebno ponovno se boriti protiv udara u ovoj zemlji”, kazala je misleći na borbu protiv vojne diktature u Brazilu u doba njene mladosti.

U obraćanju Rousseff je kazala da je žrtva velike nepravde, ističući da je ovo tragično vrijeme za brazilsku mladu demokratiju, te da će se boriti i da nikada neće odustati i to – mirnim putem i svim pravnim sredstvima boriti protiv svog opoziva.

Urednica Al Jazeere u Latinskoj Americi Lucia Newman, rekla je kako je govor Dilme Rouseff bio izuzetno emotivan i dramatičan, te da se u jednom trenutku osjetilo drhtanje u glasu.

Rousseff je svoju suspenziju nazvala “farsom” i “sabotažom”, optuživši Temera, čija je stranka u martu povukla podršku Rousseff, da i on sudjeluje u “puču” protiv nje.

Izvor: Al Jazeera i agencije