Putin: SAD obmanjivao svijet o prijetnji iz Irana

Putin je rekao da ruska operacija u Siriji ima cilj da uspostavi mir (EPA)

Napori Sjedinjenih Američkih Država u borbi protiv terorizma nisu davali rezultate, jer je SAD vodio dvostruku igru, koristeći radi sopstvenih interesa dio terorista za svrgavanje nepoželjnih režima, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, izražavajući uvjerenje da je SAD obmanjivao Rusiju i cijeli svijet govoreći o nuklearnoj prijetnji Irana.

Prema njegovim riječima, neprihvatljiva je u međunarodnim poslovima primjena sile po principu “ko je gazda u kući”, a upravo je miješanje spolja bio plamen koji je izazvao eksploziju na Bliskom istoku, te da je pod izgovorom nuklearne prijetnje Irana “srušena temeljna osnova savremene međunarodne sigurnosti”, prenosi Tanjug.

Kazao je da se ne radi “o hipotetičkoj nuklearnoj prijetnji, koje nije ni bilo nikada, već o rušenju strateškog balansa, izmjene odnosa snaga u svoju korist na taj način ne da se samo dominira, da se ima mogućnost da se svoja volja diktira svima – i svojim geopolitičkim konkurentima i saveznicima”.

“Pokušaji da se svim sredstvima promovira model jednostrane dominacije doveli su do neravnoteže u međunarodnopravnom sistemu i globalnom rješavanju problema”, naveo je ruski predsjednik.

Neophodno udruživanje snaga

Putin je u Sočiju, na skupu Međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj”, rekao i da je Islamska država Irak i Levnat (ISIL) neprijatelj civilizacije i da se teroristi ne mogu dijeliti na umjerene i neumjerene.

Prema njegovim riječima, za dostizanje rješenja konflikta u Siriji potrebno je prvo pobijediti terorizam i ne dozvoliti mu da se širi na druge zemlje, a za to je potrebno udružiti sve snage – i regularnu sirijsku i iračku vojsku, te kurdske ustaničke odrede i različite opozicione grupe koje su spremne dati doprinos u uništenju terorista, kao i, na osnovu međunarodnog prava, koordinirati postupanje regionalnih i izvanregionalnih zemalja.

Putin je rekao da međunarodna zajednica treba najzad usaglasiti svoja dejstva sa ljudima koji žive na Bliskom istoku, a potrebno je povući granicu između pravog islama i terorista.

Govoreći o Libiji kao primjeru, kazao je da je nemoguće ostvariti uspjeh u borbi protiv terorista ako se dio njih koristi u borbi za svrgavanje nepoželjnih režima, jer se potom nije moguće osloboditi njihovog prisustva.

“Samo je iluzija da će se uspjeti s njima izboriti, odstraniti ih iz vlasti, nekako se dogovoriti”, rekao je Putin i izrazio nadu da će nova vlada uspjeti stabilizirati situaciju, ali da “to još nije slučaj”.

“Oružje koje se predavalo tzv. umjerenim opozicionarima, neizbježno se našlo u rukama terorističkih organizacija”, kazao je predsjednik Rusije i ukazao da je ISIL osvojio kontrolu nad ogromnim teoritorijama i da bi, u slučaju zauzimanja Damaska ili Bagdada, mogla ostvariti status praktično zvanične vlasti.

Diskreditacija islama

“Čitava međunarodna zajednica treba najzad da shvati sa čim se suočavamo, u suštini sa neprijateljem civilizacije, čovječanstva i svjetske kulture”, rekao je Putin i dodao da teroristi na taj način diskreditiraju islam.

Putin je, također, rekao da ruska operacija u Siriji ima cilj da uspostavi mir i nanese preventivni udar teroristima.

“Ona je potpuno legitimna, njen jedini cilj je uspostavljanje mira”, kazao je, dodavši da koordinacija dejstava Rusije sa SAD-om u Siriji ide u dobrom pravcu, ali ne tako brzo, kako bi trebalo.

Putin je naglasio da vojna pobjeda protiv ekstremista neće riješiti sve probleme, ali će stvoriti uslove za ono najvažnije – početak političkog procesa sa učešćem “svih zdravih, patriotski nastrojenih snaga sirijskog društva”.

“Siriji će biti potrebna obimna ekonomska i finansijska pomoć radi obnove poslije rata i treba odrediti format uključivanja zemalja donatora i međunarodnih institucija”, rekao je Putin, zaključivši da bi raspad zvanične vlasti u Siriji samo mobilizirao teroriste.

Izvor: Agencije