Žrtve na masovnim protestima u Nigeriji

Na opći štrajk pozvali su sindikati zbog vladine odluke o ukidanje subvencija za gorivo, čime je porasla cijena benzina (AFP)

Nigerijska policija ubila je jednu te ranila tri osobe na protestima u najvećem privrednom centru zemlje Lagosu održanim u sklopu nacionalnog štrajka zbog ukidanja subvencija za gorivo, naveli su svjedoci i osoblje bolnice u ovom gradu.

Stanovnici Lagosa rekli su da je policija u ponedjeljak popodne pucala na demonstrante kako bi ih rastjerala.

„Upucali su četvero ljudi“, naveo je za agenciju Reuters stanovnik Lagosa Ahmed Iyabo koji je svjedočio pucnjavi.  

Zaposlenici bolnice, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da je ubijeni čovjek prebačen u mrtvačnicu te da tri ranjena demonstranta čekaju na liječenje od prostrijelnih rana na nozi, prenijela je agencija Reuters.

Novinarka Al Jazeere Haru Mutasa, koja izvještava iz prijestolnice Abuje, rekla je da se protesti neće održavati jedan dan.

„Otišli su kućama i rekli da će se vratiti sutra ujutro“, navela je ona, te dodala: „Većina njih govori da namjeravaju biti miroljubivi, ali oni su jako ljuti, te navode da je cijena hljeba udvostručena. Neki ljudi se boje da će u nekoliko narednih dana ostati bez dovoljno zaliha hrane.“

Na štetu siromašnih

Na opći štrajk pozvali su sindikati pošto je vlada najavila ukidanje subvencija prvog januara čime planira uštedjeti šest milijardi dolara, te ih uložiti u rafinerije, piše agencija Reuters.

Sa 25 posto iz budžeta subvencije su najveća pojedinačna stavka, veća od izdvajanja za obrazovanje, zdravstvo i poljoprivredu zajedno, a koriste bogatoj i srednjoj klasi na štetu siromašnih, potiču korupciju te isisavaju milijarde dolara iz javnih fondova, tvrde ekonomisti.

Sindikati, radnici i srednja klasa koji posjeduju vozila bijesni su i najavljuju štrajk do ispunjenja zahtjeva, ali stručnjaci iz naftnog sektora vjeruju da to neće poremetiti uglavnom automatiziranu proizvodnju.

Većina od 160 milona Nigerijaca živi s manje od dva dolara na dan, a kritičari tvrde da je vlada prije mjera štednje trebala krenuti u obračun s korupcijom u zemlji koju potresaju i međuvjerski sukobi u kojima je na Božić ubijeno više od 80 kršćana.

Boko Haram

Njihovu žrtvu u ponedjeljak je spomenuo papa Benedikt XVI, pozivajući Nigeriju i druge afričke zemlje da teže pomirenju i poštivanju svih naroda i religija.

Odgovornost za napade na kršćane pripisuje se islamskoj sekti Boko Haram koja želi nametnuti šerijat cijeloj Nigeriji, podijeljenoj na uglavnom islamski sjever i kršćanski jug.

Međutim, u intervjuu objavljenom u ponedjeljak, kardinal Anthony Olobunmi Okogie, nadbiskup iz Lagosa, tvrdi da u Nigeriji nema “vjerskog rata”, već da “golemi ekonomski interesi” potiču nemire kako bi “destabilizirali federaciju bogatu naftom”.

“To je tragična eskalacija … Nemam dokaza da teroristi Boko Harama dobivaju pomoć iz inostranstva, no očito je da njihova prijetnja jača”, rekao je nadbiskup i naglasio da su nigerijske muslimanske vjerske vođe podržale kršćane, a Boko Haram nazvali “suludom organizacijom”.

Nigerijski predsjednik, kršćanin Goodluck Jonathan, koji je 31. decembra proglasio vanredno stanje nakon napada na kršćane, upozorio je da Boko Haram ima svoje pristalice čak i unutar njegove vlade.

Izvor: Al Jazeera i agencije