Ekonomske velesile dobijaju novog rivala

Lideri tri države potpisali dokument o početku ekonomske integracije (EPA)

Rusija, Bjelorusija i Kazahstan su na početku 2012. pokrenuli Zajednički ekonomski prostor (CES) zasnovan na Carinskoj uniji (CU) tri države kako bi bio unaprijeđen slobodan protok robe, kapitala i radne snage u tim državama.

Trenutno su sve članice CES ratificirale 17 međunarodnih sporazuma da bi osigurale puno djelovanje novog entiteta, objavljeno je na bjeloruskoj internet stranici Telegraf.by.

Tako su barijere uklonjene na promet sirove nafte i njenih derivata, kao i električne energije, a države učesnice su se saglasile i u pogledu cijena i poreza u oblasti transporta.

Među važnim sporazumima u CES su, prema navodima Telegraf.by, dogovor o makroekonomskoj politici, o zajedničkim principima i pravilima konkurencije, odredbe o subvencijama u industriji, kao i dogovor o monetarnoj politici.


CU osigurala povećanje trgovine između članica za 30 posto [AFP]

Nove mogućnosti saradnje

Predsjednik Rusije Dmitri Medvedev je izjavio uoči Nove godine da će pokretanje CES otvoriti nove mogućnosti za trostranu saradnju i napredak regionalne integracije.

Tri države su CU pokrenule 1. jula 2010, a ona je primijenjena godinu dana kasnije čime su uklonjene prepreke na putu uspostavljanja zajedničkog tržišta.

Prema ruskim zvaničnicima, CU je u 2011. osigurala povećanje trgovine između njene tri članice za 30 posto uprkos tekućoj ekonomskoj krizi na Zapadu.

Predsjednik Medvedev i njegove kolege iz Bjelorusije Kazahstana, Aleksandar Lukašenko i Nursultan Nazarbajev potpisali su 19. decembra prošle godine u Moskvi paket dokumenata koji se odnosi na reguliranje CES na teritorijama tih zemalja.

Trojica lidera su se, također, saglasila o formiranju Ekonomske komisije (EK), čiji je zadatak upravljanje novom integracijom.

Zadatak EK je da uskladi domaće ekonomske politike ovih zemalja i formulira vanjske izazove, a za njenog predsjedavajućeg je izabran ministar industrije i trgovine Rusije Viktor Krištenko.

U Moskvi očekuju da će se CU priključiti Kirgizija, Tadžikistan i druge države.

Ideja Evroazijske unije

Barroso: Ukrajina pregovara s Briselom

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je, pak, podsjetio da Ukrajina trenutno pregovara s Briselom o uspostavljanju sporazuma o pridruživanju sa EU.

Ukoliko bi Ukrajina ušla u CU sa Rusijom, Kazahstanom i Bjelarusijom, to bi poništilo njene šanse da sklopi sporazum o pridruživanju sa EU, zaključio je Barroso.

CU je, međutim, samo dio mnogo ambicioznijeg projekta u Moskvi pod nazivom Evroazijska unija (EAU), kojim Rusija namjerava intenzivirati ekonomsku integraciju na području bivšeg Sovjetskog Saveza.

U Moskvi očekuju da će EAU, koja će se zasnivati na CU i CES, početi da funkcionira 2015.

Neki analitičari sa Zapada vjeruju da će se, ukoliko projekt EAU bude uspješan, vodeće ekonomske sile Sjedinjene Američke Države i Narodna Republika Kina suočiti sa novim snažnim rivalom u međunarodnoj privredi.

Nominalno, ukupan društveni proizvod (BDP) Rusije je za 2011. procijenjen na 1,89 biliona dolara, Kazahstana na 180 milijardi, a dok je BDP Bjelorusije u 2010. procijenjen na 54,7 milijardi.

Privrede Kirgizije su iznosile 4,6 milijardi u 2010, a Tadžikistana 4,9 milijardi prema procjeni iz 2009.

Ustavne prepreke priključenju

Kako je ocijenila američka novinska agencija Associated press(AP), EAU će otvoriti nove horizonte sa njene članice i utrti put učvršćivanju nekoliko nacionalnih privreda koje utiču na život oko 250 miliona ljudi.

Ovom području gravitiraju i Uzbekistan, Armenija, Moldavija i Ukrajina.


Viktor Janukovič isticao da se Ukrajina neće pridružiti CU [EPA]

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič je u nekim prilikama izjavljivao kako će država kojoj je na čelu možda pristupiti CU u budućnosti, ali da za sada to ne dozvoljava Ustav te države.

U drugim prilikama je predsjednik Januković isticao da se Ukrajina neće pridružiti CU.

Juri Solozobov sa ruskog Nacionalnog instituta za strategije je izjavio za medijsku kuću Glas Rusije da su tokom pravljenja okvira za sporazum o EAU, uzeta u razmatranje pravila koja postoje u Evropskoj uniji.

Također, prema riječima Solozobova, u Moskvi planiraju da do 2020. bude stvorena „zona pridružene trgovine” EAU sa EU.

“Sada razmatramo nekoliko snažnih tranzitnih projekata koji povezuju Azijsko pacifički region sa Evropom. Kao rezultat toga, priključit ćemo se globalnom tržištu ne oslanjajući se na naše ekonomije sirovina već na naše industrije i inovacije,” iznio je Solozobov.

Za početak, integracija unutar EAU podrazumijeva zonu slobodne trgovine, moguće objedinjavanje elektroenergetske mreže i trgovinu u nacionalnim valutama, a nije isključeno ni uvođenje zajedničke monete.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO