Niz bombaških napada na crkve u Nigeriji

Velika šteta na strukturama i zgradama izazvana eksplozijom (Al Jazeera)

Najmanje 25 ljudi je poginulo u eksploziji pored crkve u nigerijskoj prijestolnici Abuji tokom božićne službe, posvjedočio je jedan humanitarni radnik.

Vladini zvaničnici su rekli da se desio i drugi napad, također pored crkve, gdje je meta bila skup vjernika u gradu Josu u centralnoj Nigeriji.

Pam Ayuba, glasnogovornik vlade, rekao je novinarima da se napad desio blizu ckrve Planina vatre.

Ayuba je dodao da su se prije eksplozije čuli pucnji i da je najmanje jedan policijac ranjen, te dodao da su dvije ručno izrađene bombe pronađene u okolnim zgradama i deaktivirane.

Područja na kojima su se desili napadi sada osigurava vojska.

Dvije bombe eksplodirale su i u gradu Damaturu, te još jedna u crkvi u sjevernoistočnom gradu Gadaka, rekli su stanovnici.

Novinar Al Jazeere Ahmed Idris, koji je bio na mjestu napada u Abuji, rekao je da su napadači aktivirali bombu ručne izrade nakon što nisu uspjeli ući u crkvu.

Prema njegovim riječima, jedan humanitarni radnik rekao je da je najmanje 25 tijela odnoseno sa mjesta napada, te dodao da je šest tijela bilo unakaženo.

„Stojim pored ogromnog kratera koji je ostao na cesti. Šteta na strukturama i zgradama može se vidjeti iz udaljenosti od 150 metara. Crkva, te prodavnice i kuće oko nje su oštećene. Najmanje osam auta i dva motora su skroz spaljena“, rekao je Idris.

Boko Haram odgovoran

U razgovoru za Al Jazeeru, nigerijski novinar Felix Onuah je izjavio da radnici hitnih službi rade na tome da evakuiraju uplašene i ranjene ljude iz područja gdje se održavala božićna služba.

Iz hitne službe kažu da nemaju dovoljno ambulantnih vozila da evakuiraju mrtve i ranjenje, prenijela je agencija Reuters.

Boko Haram, ekstremistička grupa koja zagovara uvođenje šerijata u Nigeriji, preuzela je odgovornost za napade na crkve u ovoj zemlji, saopćio je glasnogovornik ove grupe Abu Qaqa novinskoj organizaciji u gradu Maiduguri.

Ova grupa je prošle godine također na Božić izvela napad na crkve u Josu.

Otac Federico Lombardi, glasnogovrnik Vatikana, osudio je napade kao „čin terorističkog nasilja“.

„Suosjećamo sa nigerijskom crkvom i cijelim narodom koji je toliko napaćen terorističkim nasiljem, čak i u ovim danima koji bi trebali biti puni veselja i mira“, rekao je agenciji Reuters.  

Napadi u nedjelju uslijedili su nakon višednevnih sukoba između Boko Harama i sigurnosnih snaga u kojima je poginulo više od 60 ljudi.

Grupa je odgovorna i za samoubilački napad u augustu na sjedište Ujedinjenih naroda u Abuji u kojem je poginulo 24 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije