Austrija vraća na pruge noćne vozove, ali modernizirane

Putnici u modernim vozovima, koji bi trebali biti stavljeni u promet 10. decembra, imat će više komfora, a bit će uvedeni u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji i Nizozemskoj.

Prve noćne linije krenut će prema Hamburgu iz Beča i Innsbrucka (Reuters)

Austrijska javna željeznička kompanija OeBB predstavila je posljednju generaciju noćnih vozova u Evropi u vrijeme kada se ovaj sporiji, ali mnogo manje zagađujući način prijevoza od aviona, počinje vraćati u modu.

Novi noćni vozovi predstavljeni su u Beču povodom obilježavanja 100. godišnjice austrijske kompanije.

„Svaki kilometar vozom je kilometar za zaštitu klime i doprinos boljoj budućnosti“, rekla je austrijska ministrica okoliša Leonore Gewessler za AFP.

Gotovo nestali prije 15-ak godina

Putnici u vozovima, koji bi trebali biti stavljeni u promet 10. decembra na linijama Beč – Hamburg i Innsbruck – Hamburg imat će više komfora, među ostalim i tuševe. Mogu voziti do 230 km/h pomalo će se uvoditi u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji i Nizozemskoj. U Francuskoj zeleno svjetlo još treba dati uprava za nacionalne željeznice.

Austrijska kompanija do 2030. godine namjerava udvostručiti broj putnika u noćnim vozovima, a i mnoge druge evropske kompanije učestvuju u oživljavanju noćnih vozova koji su gotovo nestali 2010-ih.

No ta želja suočava se sa cijenom potrebnog materijala za zamjenu vagona često starih i više desetljeća, brojnim noćnim radovima na prugama koji ometaju promet te nisku isplativost ove vrste prijevoznog sredstva, prenosi Hina.

Izvor: Agencije