Finci pokrenuli najmoćniji superkompjuter u Evropi

Superkompjuter LUMI će biti korišten za istraživanja u području medicine, umjetne inteligencije, klimatskih promjena, obnovljive i fuzione energije.

Superkompjuter je koštao 200 miliona eura, od čega je Finska obezbjedila četvrtinu, a drugi partneri ostatak (Pekka Agarth / LUMI)

Finski stručnjaci pokrenuli su LUMI, najmoćniji superkompjuter u Evropi i treći po brzini u svijetu, koji će ujedno biti i energetski efikasan, javlja Beta.

Smješten u staroj fabrici papira u gradu Kajaani, oko 500 kilometara sjeverno od Helsinkija, superkompjuter veličine košarkaškog terena može proizvesti snagu jednaku onoj koju proizvedu dva miliona laptopa.

LUMI je projekt Evropske organizacije za računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) i 10 evropskih zemalja – Finske, Belgije, Češke, Danske, Estonije, Poljske, Švedske, Švicarske, Islanda i Norveške.

Superkompjuter je koštao 200 miliona eura, od čega je Finska obezbjedila četvrtinu, a drugi partneri ostatak, prenosi Euractiv.

Kajaani je izabran kao lokacija jer će zbog njegove hladne klime biti potrebno malo energije da se superkompjuter hladi.

Samo su brži američki Summit i japanski Fugaku

Svu električnu energiju LUMI će dobijati iz hidroelektrane, a toplota koju generiše koristiće se u mreži daljinskog grijanja.

LUMI će biti korišten za istraživanja u području medicine, umjetne inteligencije, klimatskih promjena, obnovljive i fuzione energije.

Superkompjuter će moći koristiti akademski istraživači iz cijelog svijeta, a petina njegovog kapaciteta je rezervisana za privatne kompanije.

Od superkompjutera LUMI u svijetu su trenutno brži samo američki Summit i japanski Fugaku.

Izvor: Agencije