Historija mobitela uskoro u online muzeju

Muzej mobilnih telefona namjerava prikazati razvoj uređaja od 1984. do danas te biti bogat izvor za učenje i inspiraciju mladim ljudima da nastave stvarati mobilne inovacije u budućnosti.

Pametni telefoni su sada u samom središtu pažnje i ovo je prikladna proslava uloge koju igraju, kažu pokretači online muzeja mobilnih telefona (Getty Images)

Novi online muzej posvećen povijesti mobilnog telefona trebao bi se pojaviti u studenom i sadržavati više od 2.000 jedinstvenih mobitela 200 različitih proizvođača, javlja dpa.

Muzej mobilnih telefona, koji će prikazati razvoj mobilnog telefona od 1984. do danas, podržao je mobilni operater Vodafone kroz petogodišnji sponzorski ugovor.

Muzej je stvorio stručnjak za mobilne telefone Ben Wood, koji je također glavni analitičar u tvrtki za tehnološka istraživanja CCS Insight, te njegov kolega veteran mobilne industrije Matt Chatterley, sa ciljem da u budućnosti stvore mobilne fizičke izložbe kako bi što više ljudi moglo vidjeti zbirku telefona.

Mobitel je postao dio društvenog tkiva

Online muzej će sadržavati prve mobilne telefone, često velike, teške uređaje koji su bili jedva prenosivi, uz najnovije sklopive pametne telefone, koji sadrže ekrane koji se mogu preklopiti na pola, kao i vrhunske kamere za fotografije i video.

“Skupljam telefone više od 25 godina. U posljednja tri desetljeća mobitel je postao dio društvenog tkiva, a raznolikost dizajna, od prvih prijenosnih telefona do najnovijih pametnih telefona s fleksibilnim zaslonima, nešto je što treba vidjeti”, rekao je Wood.

Kad se online muzej pokrene, dodao je, želja je da “bude bogat izvor za učenje i način da inspirira mlade ljude da nastave stvarati vlastite nevjerojatne mobilne inovacije u budućnosti”.

Mobitel veličine automobilskog akumulatora

Prije više od 35 godina, Vodafone je obavio prvi mobilni telefonski razgovor u Velikoj Britaniji putem Vodafone Transportable VT1, telefona koji je bio veličine automobilskog akumulatora, a bio je čak i teži, podsjetio je Max Taylor, direktor za britanske potrošače u toj kompaniji.

“Ti rani uređaji i sve što je kasnije došlo, predstavljaju fascinantnu priču, ne samo o samoj tehnologiji i načinu na koji se razvila, već i o načinu na koji komuniciramo”, rekao je Taylor.

Prema njegovim riječima, “naši su pametni telefoni sada u samom središtu našeg svijeta i ovo je prikladna proslava uloge koju igraju”.

“Nadamo se da ćemo, podržavajući jedinstvenu muzejsku zbirku Bena i Matta, najopsežniju zbirku bilo gdje u svijetu, moći pomoći ljudima da se prisjete uređaja koje su imali godinama i da se uzbude oko toga što bi uređaji u budućnosti mogli učiniti za njih”, zaključio je Taylor.

Izvor: Agencije