Google najavio zaštitu privatnosti i za starije verzije Androida

Promjena bi mogla utjecati na dvije milijarde mobilnih uređaja širom svijeta, a njeno uvođenje očekuje se do kraja godine.

Neka dopuštenja mogu biti zabrinjavajuća iz sigurnosne perspektive (Reuters)

Korisna funkcija privatnosti, koja je nedavno predstavljena za Android 11, također će doći i na starije modele mobilnih telefona, prenosi portal TechRadar.

Promjene je Google objavio na svojem blogu, a njegovi softverski inženjeri Peter Visontay i Bessie Jiang objasnili su kako se očekuje da će se automatsko poništavanje dozvola za aplikacije pojaviti na svim uređajima – od onih koji koriste Android 6.0 prema novijim – od prosinca.

Promjena bi mogla utjecati na dvije milijarde mobilnih uređaja širom svijeta, jer samo oko četvrtine od tri milijarde aktivnih Android uređaja u svijetu ima Android 11 ili noviji operativni sustav, dok “relativno mali broj” posjeduje verzije Android 6 ili starije.

Automatsko poništavanje dozvola

“U Androidu 11 uveli smo značajku automatskog resetiranja dopuštenja”, stoji u postu na blogu.

“Ona pomaže u zaštiti privatnosti korisnika automatskim poništavanjem dopuštenja […] ako se aplikacija ne koristi nekoliko mjeseci”.

Neka dopuštenja mogu biti zabrinjavajuća iz sigurnosne perspektive, osobito ako su prethodno odobrena, a zatim zaboravljena. Na primjer, konstatira TechRadar, to se odnosi na dozvoli uređaju za čitanje telefonskih brojeva, SMS poruka, snimanje zvuka, pristup podacima o lokaciji ili pristup kameri.

Izvor: Agencije

Povezane

Prvi telefon sa znakom jabuke je na tržište donio pravu revoluciju – ekran visoke rezolucije osjetljiv na dodir, kameru koja se lako koristi te ugrađenu navigaciju  i mape.

Published On 15 Aug 2021

U zemljama regije dominira Android – najviše u Bosni i Hercegovini, a najmanje u Sloveniji.

Published On 07 Sep 2020
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO