Apple predstavio iPhone 13, nadogradio iPade i satove

Apple Inc u utorak je predstavio novi iPhone 13 i 13 Mini s blještavijim ekranom kako bi svoje korisnike privukao 5G tehnologiji, dok su najavljene i promjene iPada i satova. 

iPhone 13 će imati novi čip, A15 Bionic, koji će imati mogućnost automatski zapaziti kad je kamera mobitela usmjerena na tekst, dok će uređaj doći u pet boja (EPA)

Apple Inc u utorak je predstavio novi iPhone 13 i 13 Mini s blještavijim ekranom kako bi svoje korisnike privukao 5G tehnologiji, dok su najavljene i promjene iPada i satova.

iPhone 13 će imati novi čip, A15 Bionic, koji će imati mogućnost automatski zapaziti kad je kamera mobitela usmjerena na tekst, dok će uređaj doći u pet boja.

Pametni sat serije 7 imat će veći ekran i moći će se brže puniti. Početna cijena će biti 399 dolara te će biti dostupan kasnije ovu jesen.

Kompanija je također ažurirala svoj iPad Mini s 5G povezivanjem i izmijenila dizajn te uređaj sada izgleda poput skupljih iPada i Pro modela. Apple je također ažurirao svoj osnovni model iPada s novom kamerom za rad i učenje od kuće. Početna cijena osnovnog modela iPada počinje od 329 dolara, a Minija od 499 dolara. Oboje će biti dostupni sljedeće sedmice.

Fokus na fitnes dodatke

Dionice Applea pale su za 0,5 posto, u skladu s općim padom cijena na tržištima.

“Čini se da nije najavljeno ništa revolucionarno, no naravno, kao i obično, najavili su dovoljno poboljšanja kako bi potaknuli barem neko oduševljenje među kupcima”, rekao je Rick Meckler iz investicijskog ureda Cherry Lane Investments.

Apple je prošle godine predstavio svoj iPhone 12, s novim izgledom i spojivošću na 5G. Ove godine, analitičari očekuju skromnu nadogradnju hardvera i veći fokus na 5G.

Apple Watch postao je ključni proizvod u industriji tehnoloških dodataka koji zajedno vrijede 30.6 milijardi dolara, i čija je vrijednost u Appleu narasla za 25 posto u posljednjoj fiskalnoj godini, iako je dobit od iPhonea malo u padu. Analitičari vjeruju da Apple korisnici koji kupuju više od jednog proizvoda – poput Apple sata i iPhonea – vjerojatnije će se držati brenda i trošiti novac na Appleovim aplikacijama i servisima.

Apple se fokusirao na fitnes dodatke poput unapređenja toga kako sat bilježi vježbe bicikliranja i zaštitu od prašine tokom trčanja. Kompanija je dodala praćenje vježbi pilatesa i skijanja i grupne vježbe koje su osmišljenje da korisnici zajedno vježbaju.

Izvor: Agencije