Facebook uklonio farmu trolova koju je vodila vlada Nikaragve

Farma trolova je djelovala od 2018. godine, a vodili su je u prvom redu zaposlenici TELCOR-a, agencije za telekome Nikaragve, navodi Facebook.

Vrhovni sud te Institut za socijalnu sigurnost Nikaragve takođe su vodili manje grupe lažnih profila, upozorio je Facebook (Reuters)

Facebook je objavio da je prošli mjesec uklonio farmu trolova s više od 1.000 profila na Facebooku i Instagramu koju je vodila vlada Nikaragve i njena vladajuća stranka, Sandinistička fronta nacionalnog oslobođenja, javlja Reuters.

Farma trolova, koja predstavlja koordinisano manipulisanje javnim mnijenjem putem lažnih profila, imala je za cilj promicati provladin i antiopozicioni sadržaj, navodi Facebook.

Dodaje i kako je djelovala od 2018. godine, a vodili su je u prvom redu zaposlenici TELCOR-a, agencije za telekome Nikaragve, radeći iz sjedišta pošte u Managui, prenosi Hina.

Kršenje pravilo o ‘koordinisanom neautentičnom postupanju’

Vrhovni sud te Institut za socijalnu sigurnost Nikaragve takođe su vodili manje grupe lažnih profila, navodi kompanija.

Facebook ističe da je ove godine uklonio još neke mreže povezane s vladama Etiopije, Ugande, Tajlanda i Azerbejdžana jer su kršile pravila o takozvanom koordinisanom neautentičnom postupanju, ocijenivši da je to jako zabrinjavajući trend.

U Nikaragvi se u nedjelju održavaju predsjednički izbori koje Sjedinjene Američke Države smatraju “farsom u organizaciji sve autoritarnijeg predsjednika Daniela Ortege”.

Izvor: Agencije

Povezane

Posljednja objava Marka Zuckerberga da Facebook mijenja ime u Meta kulminacija je svih skandala koji prate ovu kompaniju i njenog osnivača, što je detaljno prikazano u knjizi dvije novinarke.

blog by
Published On 31 Oct 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO