Emirates pretvara prvi Airbus A380 u namještaj i suvenire

Kompanija će sačuvati motore, stajne trapove i komponente za kontrolu leta iz 13-godišnjeg mlaznjaka koji je na prvi komercijalni let iz Dubaija u New York poletio 2008. godine.

Dio prihoda od prodaje recikliranih dijelova ići će za dobrotvorne organizacije kompanije koje pomažu djeci (EPA)

Kompanija Emirates iz Dubaija, koja je zrakoplov Airbus A380 isticala kao temelj svoje globalne zrakoplovne mreže, počela je rastavljati jedan od tih četveromotornih divova jer ga zamjenjuju manji i tanji modeli, javlja Reuters.

Najava rastavljanja zrakoplova dolazi samo nekoliko tjedana prije no što bi Emirates trebao preuzeti svoj posljednji A380 od Airbusa, čime se završava doba u kojem je taj putnički mlaznjak s dvije palube bio u središtu planova rasta te kompanije.

Kompanija će sačuvati motore, stajne trapove i komponente za kontrolu leta iz 13-godišnjeg mlaznjaka koji je na prvi komercijalni let iz Dubaija u New York poletio u kolovozu 2008. godine, navodi se u priopćenju.

Ostali dijelovi zrakoplova pretvorit će se u namještaj, suvenire i druge predmete za prodaju, a dio prihoda ići će za dobrotvorne organizacije zrakoplovne kompanije koje pomažu djeci.

“To je elegantno i prikladno rješenje za umirovljenje ovog legendarnog i glavnog zrakoplova naše flote”, rekao je predsjednik Emiratesa Tim Clark.

Rastavljanje na dijelove

Budući da nije bilo većeg sekundarnog tržišta, Emiratesu nije preostalo nego da najveći komercijalni putnički avion na svijetu rastavi na dijelove koji se mogu prenamijeniti.

Airbus je 2019. nakon 12 godina prekinuo proizvodnju novih A380 jer nije mogao osigurati dovoljan broj narudžbi.

Emirates je bio najveći kupac aviona A380, naručivši 118 superjumbo zrakoplova, no nemogućnost da se postigne dogovor s proizvođačima motora za buduće narudžbe značila je kraj tog zrakoplova.

Propast tog Airbusovog modela došla je prije pandemije COVID-a 19 koja je zračnu industriju dovela u najgoru krizu ikad.

Većina čelnika zrakoplovnih kompanija očekuje da će industriji trebati nekoliko godina da se oporavi i dostigne razinu potražnje za zračnim prijevozom prije pandemije.

Glavna atrakcija

A380 je bio popularan među putnicima, a Emirates je dugo tvrdio da je glavna atrakcija za njegove klijente te da mu pomaže prevoziti više putnika nego bilo koji drugi komercijalni avion u zračne luke koje imaju ograničen broj zrakoplova koje mogu primati.

Emirates je priopćio da će A380 i dalje imati ključnu ulogu u njegovoj floti širokotrupnih aviona i da će novi A380 imati novu premium ekonomsku klasu.

“Emirates će nastaviti biti najveći operater ovog prostranog i modernog zrakoplova u sljedeća dva desetljeća”, najavio je Clark u priopćenju od 1. rujna.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada