Sve više bokserskih reprezentacija za bojkot svjetskog prvenstva zbog Rusa

IBA je dopustila bokserima iz Rusije i Bjelorusije da se takmiče sa svojim nacionalnim zastavama i himnama, suprotno smjernicama Međunarodnog olimpijskog komiteta nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Olimpijski komitet proziva Međunarodnu boksersku asocijaciju da 'nema stvarnog interesa' za sport ili njegove sportiste (EPA)

Bokseri iz Švedske i Kanade neće učestvovati na amaterskom svjetskom bokserskom prvenstvu, pridružujući se bojkotu koji su predvodile Sjedinjene Američke Države i Irska zbog uključivanja ruskih i bjeloruskih sportista, te problemima s organizatorom, javlja Hina.

Muško i žensko boksersko prvenstvo organizira Međunarodna bokserska asocijacija (IBA), čiji je predsjednik Rus Umar Kremljev, a ruska energetska kompanija Gazprom najveći sponzor.

IBA je dopustila bokserima iz Rusije i Bjelorusije da se takmiče sa svojim nacionalnim zastavama i himnama, suprotno smjernicama Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) nakon invazije ruske vojske na Ukrajinu.

Žensko boksersko prvenstvo treba biti održano u New Delhiju od 15. do 25. marta, a muško dva mjeseca kasnije u Taškentu, u Uzbekistanu.

Bojkot najavili Velika Britanija, SAD, Irska i Češka

Predsjednik Švedskog bokserskog saveza Per-Axel Sjoholm, osvrćući se na dugogodišnje pritužbe na IBA-u, rekao je da „nije bilo demokratije ili transparentnosti u načinu na koji se ta organizacija vodi“.

„Ne prihvaćamo IBA-ino postupanje“, rekao je. „Godinama smo radili na promjeni, ali bez uspjeha. Tada su oni sami donijeli odluku da dopuste Rusiji i Bjelorusiji dolazak na takmičenje, štoviše – pod nacionalnom zastavom“.

„Pridružili smo se pokretu [bojkota]“, rekao je Ryan O'Shea, predsjednik Kanadskog bokserskog saveza. „Imamo značajnu zabrinutost oko rizika s kojim se naš sport suočava i njegove budućnosti unutar olimpijske postave“.

Prethodno su bojkot najavili Velika Britanija, SAD, Irska i Češka, a IBA je upozorila da će provoditi „snažne sankcije protiv onih koji iniciraju i pridruže se bojkotu“.

Bez boksa na Igrama u Parizu i Los Angelesu

Krajem prošle godine MOK je iznio mogućnost isključenja boksa s Igara u Parizu 2024, optuživši IBA da „nema stvarnog interesa“ za sport ili njegove sportiste. Kvalifikacije za Pariz organizira MOK.

IBA je bila u sukobu s organizatorima Olimpijskih igara te joj je oduzeto učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Boks nije u početnom programu za Igre u Los Angelesu 2028, jer se čekaju reforme koje zahtijeva MOK nakon pritužbi na probleme upravljanja.

IBA odgovara da MOK „nije prepoznao značajan napredak koji je napravljen i da je raščišćavao „ukaljano nasljeđe“ koje je ostavio bivši predsjednik.

Izvor: Agencije