Svjetsko prvenstvo 2022: Katar odlučan da priredi spektakl

Organizatori Mundijala najavljuju veliki broj događaja i aktivnosti koje mogu ponuditi posjetiocima i stanovnicima, a koji se ne tiču samo nogometa.

Enrique Iglesias nastupio je u petak u Golf klubu u Dohi, na čiju sceni bi trebali izaći i 'Black Eyed Peas' (Al Jazeera)

U Kataru će se krajem ovog mjeseca, kada počinje Svjetsko prvenstvo u fudbalu, okupiti 32 najbolje reprezentacije na planeti, no neće se raditi samo o utakmicama.

Neka od najvećih imena svjetskog džet seta na putu su za zaljevsku državu, koja je najavila veliki broj događaja i aktivnosti koje može ponuditi posjetiocima i stanovnicima, a koji se ne tiču samo fudbala.

Katar će ovog mjeseca biti globalni centar svijeta, a Svjetsko prvenetvo će prema procjenama pratiti pet milijardi ljudi, više od polovine svjetske populacije. Svijet će gledati, a Katar je odlučan da priredi vrhunski spektakl.

Deseci hotela i kompleksa za relaksaciju izgrađeni su u proteklih 12 godina, nakon što je Kataru dodijeljena organizacija Svjetskog prvenstva 2022. godine. U istom paketu su nova poprišta zabave, plaže, resorti, muzeji i restorani.

Očekuje se 1,2 miliona navijača

Najmanje tri muzička festivala odvijat će se uporedo sa utakmicama SP-a, a fanovi će moći uživati u nastupima svjetski poznatih muzičara, među kojima su Black Eyed Peas, Armin van Buuren, Tiesto, Alessa, Atb i Paul van Dyke.

Enrique Iglesias nastupio je u petak u Golf klubu u Dohi, na čiju sceni bi trebali izaći i Black Eyed Peas.

Festival Arcadia, sa tri veličanstvene pozornice, od 19. novembra do 19. decembra privući će više od sto svjetskih umjetnika.

Prošlog mjeseca, ponovo je otvorena i katarska ikona Muzej islamske umjetnosti, a među novootvorenim kulturnim objektima je i Olimpijski i sportski muzej Katara 3-2-1.

Očekuje se da će u Katar povodom održavanja SP-a doputovati više od 1,2 miliona navijača.

Katar je odlučan da priredi vrhunski spektakl (Al Jazeera)

Zasad je prodato 2,9 miliona ulaznica.

Apartmani, hotelske sobe, pustinjski kampovi, vile, navijačka sela, pa čak i kabine na usidrenim kruzerima, dostupni su navijačima koji dolaze u Katar.

Neki će obožavatelji odlučiti ostati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Omanu i Iranu, te „shuttle“ letovima dolaziti na utakmice bez potrebe da provedu noć u Kataru.

Zemlja je izvijestila da su međunarodni dolasci trenutno na najvišem nivou u posljednjih pet godina, sa 151.000 posjetitelja koji su došli samo u septembru.

Širok spektar kulturnih i zabavnih opcija

Dolasci iz drugih zemalja Zaljevskog vijeća za saradnju (GCC) činili su 44 posto ukupnih međunarodnih dolazaka, predvođeni Saudijskom Arabijom koja je činila gotovo 30 posto ukupnih brojki, prema podacima Katarske turističke uprave.

Organzator Katar 2022. tvrdi su da će “Katar biti domaćin širokog spektra kulturnih i zabavnih opcija za cijelu porodicu” tokom Svjetskog prvenstva.

Najmanje tri muzička festivala odvijat će se uporedo sa utakmicama SP-a (Al Jazeera)

“Festival u cijeloj zemlji uključivat će više od 90 posebnih događaja koji će se održati na marginama turnira… Glavni događaji će sadržavati prostore za gledanje utakmica, muzičke festivale, kulturne i ulične nastupe”, rečeno je.

Očekuje se da će Katar angažovati hiljade pripadnika sigurnosti, te je u tom cilju potpisala niz sporazuma o saradnji sa Marokom, Pakistanom, Velikom Britanijom, Turskom i NATO-om.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada