Lagarde: Inflacija u eurozoni i dalje previsoka

Godišnja inflacija u eurozoni prošli mjesec pala na 8,5 posto, zahvaljujući oštrom padu cijena energenata, potvrdila je šefica ECB-a Christine Lagarde.

ECB je podigao referentne kamatne stope za pola postotnog boda na zasjedanju prošlog četvrtka (AFP)

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde poručila je pred Odborom Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.

Lagarde je prenijela da je godišnja inflacija u eurozoni prošli mjesec pala na 8,5 posto, zahvaljujući oštrom padu cijena energenata, javlja The Guardian.

Upozorila je da se ECB suočava s „povišenim nivoom neizvjesnosti“, pa će zauzeti „pristup u zavisnosti od podataka“ pri određivanju kamatnih stopa.

ECB je podigla referentne kamatne stope za pola postotnog boda na zasjedanju prošlog četvrtka.

ECB prati razvoj situacije s Credit Suisse

Lagarde se dotakla i slučaja banke Credit Suisse, pozdravljajući „brzu akciju“ i odluku koju su donijele švicarske vlasti.

Prema njenim riječima, akcija Švicarske centralne banke bila je instrument za uspostavljanje normalizacije tržišnih uslova i obezbjeđivanje finansijske stabilnosti.

Lagarde je dodala da ECB pažljivo prati razvoj tržišta i da je „spreman odgovoriti po potrebi“, kako bi zaštitio stabilnost cijena i finansijsku stabilnost u eurozoni.

Osim toga, rekla je kako je bankarski sektor eurozone otporan, s jakim pozicijama kapitala i likvidnosti.

Izvor: Agencije