LG prvi veliki proizvođač pametnih telefona koji se povlači s tržišta

Odluka da se povuče ostavit će upražnjeno oko 10 posto tržišta u Sjevernoj Americi gdje je treći po snazi.

Trenutni globalni udio LG-ija tek je dva posto i prošle godine na tržište je plasirao 23 miliona pametnih telefona (EPA)

Južnokorejski LG Electronics Inc prvi je veliki proizvođač pametnih telefona koji će ukinuti taj proizvodni lanac zbog gubitaka nakon što nije uspio pronaći kupca, prenosi Hina.

Odluka da se povuče ostavit će upražnjeno oko 10 posto tržišta u Sjevernoj Americi gdje je treći po snazi i gdje će se za taj dio tržišta boriti Samsung Electronics i Apple Inc.

“U SAD-u LG je ciljao tržište uređaja srednjih do nižih cijena i to znači da će Samsung, koji ima umjerenije cijene od Applea, biti u boljoj poziciji privući korisnike LG-a”, kazao je Ko Eui-young, analitičar u Hi Investment & Securities.

Šestogodišnji gubici

LG-ov odjel pametnih telefona bilježi gotovo šestogodišnje gubitke od ukupno 4,5 milijarda dolara.

Napuštanje tako kompetitivnog tržišta omogućit će LG-u da se fokusira na područja poput dijelova za električne automobile, pametne kuće i povezane uređaje, navodi se u saopćenju kompanije.

U bolja vremena  LG je imao brojne inovacije na području mobilne telefonije i na vrhuncu u 2013. bio je treći najveći proizvođač pametnih telefona nakon Samsunga i Applea.

Kineski konkurenti

Na silazni put je kompaniju, prema analitičarima, gurnulo i nedovoljno znanje u suprotstavljanju novim kineskim konkurenatima.

Trenutni globalni udio LG-ija tek je dva posto i prošle godine na tržište je plasirao 23 miliona pametnih telefona dok je Samsung plasirao 256 milijuna.

LG će osiguravati podršku i nove verzije programa za postojeće korisnike još neko vrijeme.

Izvor: Agencije