Renaultov gubitak od dvije milijarde eura u 2020.

Ovaj se historijski gubitak uglavnom povezuje sa japanskim partnerom Nissan pošto Renault ima 43 posto udjela u toj grupi.

Francuska kompanija nije objavila prognoze za 2021. godinu (EPA)
Francuska kompanija nije objavila prognoze za 2021. godinu (EPA)

Francuski proizvođač automobila Renault zabilježio je historijski gubitak od osam milijardi eura u 2020. godini koju je obilježila pandemija korona virusa, pokazuju danas objavljeni podaci, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Ovaj se gubitak uglavnom povezuje sa japanskim partnerom Nissan pošto Renault ima 43 posto udjela u toj grupi.

Renault je doživio i pad prodaje za 21,3 posto u 2020. godini, sa manje od tri miliona prodatih vozila.

Grupacija je zabilježila gubitak od 7,3 milijarde eura u prvoj polovini godine zbog pandemije, ali je u drugoj polovini godine ograničila gubitak na 660 miliona eura sa prometom manjim za 8,9 posto.

Ukidanje 15.000 radnih mjesta

Francuska kompanija nije objavila prognoze za 2021. godinu. Akumulirala je rezerve u vrijednosti od 16,4 milijarde eura, uključujući četiri milijarde od pozajmica koje je garantirala država.

Renault, koji je i prije krize bio u problemima, najavio je krajem maja 2020. godine plan uštede od dvije milijarde eura u naredne tri godine, uključujući ukidanje 15.000 radnih mjesta širom svijeta.

U januaru je najavljeno novo smanjenje budžeta, posebno za istraživanja, ali bez novih otpuštanja. Cilj je da se do 2023. uštedi 2,5 milijardi eura, a do 2025. tri milijarde eura.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO