Otvoreno drugo izdanje AJD Industry Days @AJB DOC

Ove godine, AJD Industry Days @AJB DOC nudi značajne koprodukcijske nagrade u iznosu od 70.000 dolara, kao i mogućnost osvajanja partnerskih novčanih nagrada.

Adel Ksiksi je na čelu projekta AJD Industry Days (AJB DOC)

U okviru Šestog AJB DOC Film Festivala, otvorenog sinoć, počelo je i drugo izdanje industrijske platforme AJD Industry Days @AJB DOC, koje će trajati do 11. septembra u Kamernom teatru 55.

Al Jazeera Documentary Industry Days @ AJB DOC, platforma za profesionalce iz dokumentarne industrije s ciljem osnaživanja i podrške širenju produkcije dokumentarnih filmova u svijetu, zajednički organizuju Al Jazeera Documentary Channel i AJB DOC Film Festival.

Na ceremoniji otvaranja, producentima koji predstavljaju svoje projekte, donosiocima odluka, gostima Festivala obratio se Adil Ksiksi, koji je na čelu projekta AJD Industry Days te poželio dobrodošlicu svim autorima i producentima koji su naporno radili na pripremi svojih projekata.

Od 177 prijavljenih projekata iz 52 zemlje iz regije MENA, Jugoistočne Evrope i Kavkaza, u uži izbor su ušla 22 finalista (AJB DOC)

“Sretan što ćemo slušati o projektima koji dolaze iz Somalije, Njemačke, Rumunije, Bosne, ali i iz arapskog svijeta, i što ćemo raditi s mladim autorima koji predstavljaju svoje prve projekte”, rekao je Ksiksi. On se, također, zahvalio i partnerima i sponzorima koji su podržali organizaciju.

Direktor Festivala Edhem Fočo zaželio je svim učesnicima uspjeh u radu, sumirajući prošlogodišnje postignuće organizacije.

Direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo (AJB DOC)

“Smatram prošlogodišnje izdanje veoma uspješnim jer je više od pola predstavljenih projekata dobilo određenu vrstu podrške i nagradu. Film predstavljen u kategoriji Work in Progress je u međuvremenu završen, aplicirao na naš Festival i uvršten je u Takmičarsku selekciju, što nije bilo nimalo lako. To znači da smo na dobrom putu” – istakao je Fočo, dodavši da učesnici ne zaborave uživati i u turističkoj ponudi Sarajeva.

Podsjećamo, od 177 prijavljenih projekata iz 52 zemlje iz regije MENA, Jugoistočne Evrope i Kavkaza, u uži izbor su ušla 22 finalista s impresivnim projektima koji će tokom tri dana rada biti predstavljeni u tri kategorije: Main Pitch, Work in Progress i Balkan Stars.

Ove godine, AJD Industry Days @AJB DOC nudi značajne koprodukcijske nagrade u iznosu od 70.000 dolara, kao i mogućnost osvajanja partnerskih novčanih nagrada u ukupnom iznosu od gotovo 20.000 dolara, te drugih dragocjenih nagrada u uslugama.

Izvor: Al Jazeera