Radionica ‘Svijet mogućnosti’ na Sarajevo Festu

Svijet mogućnosti (Enabled Theatre) je regionalni umjetnički projekt koji ima za cilj veću inkluziju u umjetnosti na Zapadnom Balkanu.

Radionica se realizira u sklopu međunarodnog teatarskog projekta 'Svijet mogućnosti' (Ustupljeno Al Jazeeri)

U sklopu ovogodišnjeg Sarajevo Festa, na Maloj sceni Pozorišta mladih Sarajevo će u petak biti održana radionica “Raznolikost tjelesnih mogućnosti” koju će voditi Larisa Lipovac, koreografkinja i direktorica Plesnog centra Tala iz Zagreba.

“Kroz radionicu ćemo se bolje upoznati sa vlastitim tijelom, njegovim zadatostima, prednostima i limitacijama, različitostima i posebnostima koje nosimo. Radit ćemo sa memorijom i arhivom tijela te dokumentiranjem istog”, rekla je Lipovac.

Larisa Lipovac, koreografkinja i direktorica Plesnog centra Tala, producira, organizira i inicira mnoge plesne projekte i kontinuirano sudjeluje u svim aktivnostima hrvatske nezavisne plesne scene. Djeluje kao plesačica, koreografkinja, plesna pedagoginja i rediteljica, te osmišljava kreativne koncepte za različite saradnike, organizacije i projekte. Pokrenula je i vodi novi rezidencijalno-izvedbeni prostor – Prostor za ples, umjetnost i zabavu @Tala ple(j)s.

Larisa Lipovac, koreografkinja i direktorica Plesnog centra Tala (Ustupljeno Al Jazeeri)

Radionica se realizira u sklopu međunarodnog teatarskog projekta Svijet mogućnosti kojeg produciraju East West Centar, Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Grad teatra Budva i Plesni centar Tala Zagreb, a čije premijerno izvođenje očekujemo u aprilu 2024. u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad.

Inkluzija u umjetnosti

Nakon premijere u Novom Sadu, predstava će biti premijerno izvedena u Sarajevu tokom 6. Sarajevo Festa, a potom u Zagrebu i Budvi u sklopu festivala Grad teatra Budva.

Radionica se održava u sklopu projekta Svijet mogućnosti (Enabled Theatre) kojeg podržava Kreativna Evropa.

Svijet mogućnosti (Enabled Theatre) je regionalni umjetnički projekat koji ima za cilj veću inkluziju u umjetnosti na Zapadnom Balkanu.

Iz predstave ‘Poetika ćutanja’ (Ustupljeno Al Jazeeri)

U sklopu Sarajevo Festa će u petak, od 20:00 sati, na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), ansambl pozorišta Kostolanji Deže izvesti predstavu Poetika ćutanja u režiji Andraša Urbana.

Festival je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Grad Sarajevo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo, a realizira se u saradnji sa Evropskom festivalskom asocijacijom, Visegrad Fund i Kreativnom Evropom. Partneri projekta su Kamerni teatar 55, SARTR i Mozaik Startup Studio.

Više informacija o programu Sarajevo Festa 2023 mogu se pronaći na zvaničnoj web-stranici festivala i projekta Svijet mogućnosti.

Izvor: Agencije