Preminuo glumac Richard Roundtree, čuveni detektiv Shaft

Richard Roundtree, poznat po ulozi privatnog detektiva Johna Shafta, bio je poznat po ulogama koje su se bavile rasnim pitanjima u SAD-u.

Rad i karijera Richarda Roundtreeja bili su prekretnica za dodjeljivanje glavnih uloga u filmovima glumcima Afroamerikancima (Reuters)

Američki glumac Richard Roundtree, poznat po ulozi privatnog detektiva Afroamerikanca Johna Shafta u seriji filmova Shaft, preminuo je u 81. godini od raka pankreasa, potvrdio je njegov menadžer.

Roundtree je preminuo u svom domu u Los Angelesu, objavio je Hollywood Reporter, a prenosi Tanjug.

Njegov rad i karijera bili su prekretnica za dodjeljivanje glavnih uloga u filmovima glumcima Afroamerikancima, ocijenio je Variety.

Roundtree je također imao ulogu u Korijenima, revolucionarnoj televizijskoj drami ABC o ropstvu iz 1977. godine, prenio je Reuters, navodeći da je nastavio snimati do kraja života i da njegova tri projekta tek trebaju biti prikazana.

Rasna pitanja

Richard Roundtree je bio poznat po ulogama koje su se bavile rasnim pitanjima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Roundtree se proslavio “blaxploitation” filmom Shaft iz 1971. o privatnom detektivu u opasnom dijelu Harlema u New Yorku, a tu je ulogu reprizirao u brojnim nastavcima i kratkotrajnoj TV seriji.

Grubi lik sa ulice, koji je nosio drečave kožne jakne i bio popraćen zaraznom tematskom pjesmom Isaaca Hayesa, pomogao je promoviranju ideje popularnog glavnog tamnoputog glumca, a također ga je prihvatila bjelačka publika.

Među njegovim istaknutim filmovima bio je Bilo jednom… kad smo bili obojeni iz 1996, priča o usko povezanoj afroameričkoj zajednici koja se suočava s rasizmom poslijeratnog Mississippija.

Također je glumio uz Petera O'Toolea, koji je glumio Robinsona Crusoea, u filmu Man Friday iz 1975. te uz Laurencea Oliviera koji prikazuje generala Douglasa MacArthura u Inchonu iz 1981. godine.

Izvor: Agencije