Otkriveni fosilni ostaci pterosaurusa u Čileu

Leteći gmizavac pripadao je grupi ranih pterosaurusa koji su lutali zemljom prije 160 miliona godina, imao je dug, zašiljen rep, krila i oštre zube.

Otkriće ukazuje na bliske veze i moguću migraciju između Sjeverne Južne hemisfere (EPA - Ilustracija)

Naučnici u čileanskoj pustinji Atakama otkrili su fosilne ostatke “letećeg zmaja“, pterosaurusa iz doba Jure, koji je ranije bio poznat samo na Sjevernoj hemisferi.

Leteći gmizavac pripadao je grupi ranih pterosaurusa koji su lutali zemljom prije 160 miliona godina, imao je dug, zašiljen rep, krila i oštre zube, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Fosilne ostatke otkrio je Osvaldo Rojas, direktor Prirodnjačkog i kulturnog muzeja u pustinji Atakama, a zatim su ih dodatno istražili naučnici sa Univerziteta u Čileu.

Veza Sjeverne i Južne hemisfere

Detalji o otkriću tih stvorenja u južnoj hemisferi objavljeni su u magazinu Acta Palaeontologica Polonica.

Otkriće ukazuje na bliske veze i moguću migraciju između Sjeverne i Južne hemisfere u vrijeme kada se vjerovalo da je većina južnih kopnenih masa svijeta bila povezana na superkontinentu zvanom Gondvana.

“Postoje pterosaurusi pripadnici ove grupe i na Kubi, koji su očigledno bili obalske životinje, pa su najvjerovatnije migrirali između sjevera i juga, ili su možda jednom došli i ostali, ne znamo“, rekao je Jonathan Alarcon sa Univerziteta u Čileu, naučnik koji je vodio istragu.

Izvor: Agencije