Schindlerova tvornica postaje muzej holokausta

Oskar Schindler spasio je gotovo 1.200 Jevreja od smrti zaposlivši ih u tvornicama u Poljskoj i Čehoslovačkoj (EPA)

Stara tvornica Oskara Schindlera, njemačkog industrijalca koji je spasio više od 1.000 Jevreja, proglašena je početkom novembra “kulturnim spomenikom” i u njoj će biti uređen muzej holokausta, koji bi trebao biti otvoren 2019. godine, saopćilo je češko Ministarstvo kulture.

Nekadašnja tvornica tekstila, danas napuštena, nalazi se u Brnenecu, mjestašcu 15 kilometara udaljenom od Zwittaua, Schindlerovog rodnog mjesta, i 200 kilometara istočno od Praga.

“Kulturnim spomenikom proglašeni su dijelovi tvornice koji su s historijskog gledišta neposredno povezani s postojanjem krila bivšeg konclogora Gross-Rosen u Brnenecu”, rekla je glasnogovornica Ministarstva kulture Simona Cigankova, prenosi AFP.

Spasio 1.200 Jevreja

“Riječ je o tri zgrade iz 19. stoljeća, u kojima su bili laboratorija, predionica i skladište hemikalija, o ulaznim vratima iz tog vremena velike simbolične vrijednosti i o nekadašnjem mjestu za prozivku”, dodala je.

Schindler (1908-1974), kojem je 1967. godine memorijalni centar Yad Vashem u Jerusalemu dodijelio odlikovanje “Pravednika među narodima”, spasio je gotovo 1.200 Jevreja od smrti zaposlivši ih u tvornicama u Poljskoj i Čehoslovačkoj, koje je bila okupirala Hitlerova Njemačka.

Zahvaljujući filmu Schindlerova lista Stevena Spielberga iz 1993. godine, njegov poduhvat postao je poznat širom svijeta.

Izvor: Agencije