Fondacija Slavko Ćuruvija najavila protest zbog oslobađanja optuženih za ubistvo novinara

Odluka suda o oslobađanju četvorice osuđenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije znači da se pravosuđe predalo pred silom, poručili su iz Fondacije Slavko Ćuruvija.

Slavko Ćuruvija je ubijen s više hitaca 11. aprila 1999. godine (EPA)

Ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koje je naručila i organizirala država, ostaje nekažnjen zločin, 25 godina nakon što je počinjen i devet godina od početka suđenja, objavila je Fondacija Slavko Ćuruvija i pozvala na protest ispred Žalbenog suda u Beogradu koji je optužene oslobodio krivnje.

Žalbeni sud u Beogradu je u petak oslobodio četvoricu osuđenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. nakon što je niži sud pripadnike nekadašnje srbijanske tajne službe dvaput proglasio krivima i osudio na 100 godina zatvora.

Fondacija koja nosi ime ubijenog novinara, rekla je da odluka suda znači da se “pravosuđe predalo pred silom”, prenosi Hina.

Ćuruvija, novinar i vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin ubijen je s više hitaca 11. aprila 1999. godine.

Za to ubistvo su tek 2015. optuženi tadašnji šef tajne službe Radomir Marković i trojica visokih dužnosnika službe Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Žalbeni sud je ocijenio kako nema neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili krivnju Markovića, Radonjića, Kuraka i Romića.

‘Udarac na slobodu medija’

Takva sudska odluka potaknula je osude novinarskih udruženja, građanskih pokreta i civilnog društva u Srbiji, regiji i svijetu, uz ocjene da je to udarac na slobodu medija u Srbiji, te dodatna nesigurnost za novinare koji su u svom poslu često meta napada, prijetnji pa i otvorenog nasilja.

Predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić je odluku o oslobađanju optuženih za ubistvo okarakterizao kao “veliki poraz pravne države i demokratije”, te odustvo riješenosti da se kazni nasilje nad novinarima.

Podsjetivši da u svijetu više od 85 posto slučajeva ubistava novinara ostaje nerazriješeno i nekažnjeno, Matić je konstatirao da će odluka suda imati “trajne posljedice jer utvrđuje da je najjeftiniji oblik cenzure – ubistvo novinara”.

Gulnoza Said, predstavnica Komisije za zaštitu novinara, upozorila je da presuda šalje “jezivu poruku” u Srbiji da ubistva novinara prolaze nekažnjeno.

Predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever presudu vidi kao “strašan udar na novinare i medijsku zajednicu u Srbiji”, ali i na “demokratiju i vladavinu prava”.

“Ovom presudom država pokazuje da nije sposobna ili ne želi rješavati slučajeve ubistva novinara. Također, novinarima se šalje poruka da ih država neće zaštititi”, napisala je Sever na društvenoj mreži X.

Presudu “razočaravajućom” za srpsko društvo i novinarsku zajednicu vide i Reporteri bez granica, Koalicija za slobodu medija i regionalna balkanska mreža SafeJournalist, koja okuplja više od 6.000 medijskih radnika širom bivše Jugoslavije.

“Pravda za novinare je ključna za slobodu medija i društvo vladavine zakona”, poručio je Odjel za slobodu medija pri OSCE-u.

Oglasio se i State department, ocijenivši odluku suda kao “obeshrabrujuću”.

“Obeshrabrujuće je vidjeti da pravda i odgovornost za ubice Slavka Ćuruvije ostaju nedostižni, čak i 25 godina nakon njegova ubistva. Tužan dan za novinarstvo”, navedeno je u pisanom odgovoru američke vlade na upit Glasa Amerike.

Fondacija Slavko Ćuruvija pozvala je na protestni skup u ponedeljak.

Izvor: Agencije