Ambasada SAD-a: Dodik je glavna prepreka evropskom putu BiH

Oštre kritike Ambasade SAD-a u BiH uslijedile su nakon što je Dodik najavio da neće dopustiti da Dom naroda PS BiH usvoji zakon o sprečavanju pranja novca i borbe protiv protiv terorizma.

Ambasada SAD-a u BiH je ocijenila kako Dodik nastavlja prakticirati politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka (Reuters)

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik glavna je prepreka evropskom putu Bosne i Hercegovine, a sve njegove izjave da je on opredijeljen za evropske integracije su lažne, optužba je koju je na Dodikovu adresu u uputila Ambasada SAD-a u Sarajevu.

“Glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH je Dodik i njegova destruktivna politika”, navedeno je u izjavi objavljenoj na službenom profilu Ambasade SAD-a u BiH na društvenoj mreži X.

Oštre kritike uslijedile su nakon što je Dodik najavio da neće dopustiti da do kraja ove sedmice Dom naroda Parlamenta BiH usvoji zakon o sprečavanju pranja novca i borbi protiv terorizma, iako će BiH, bude li tako, dospjeti na “sivu listu” država koje ne poduzimaju potrebne mjere kako bi spriječile kriminalne aktivnosti, prenosi Hina.

Zastupnički dom parlamenta BiH taj je zakon već usvojio, no Dodik njegovu potvrdu u Domu naroda, u kojem njegovi zastupnici imaju kontrolni paket u klubu Srba, uvjetuje donošenjem i drugih zakona koje on smatra važnim za Republiku Srpsku, poput novog zakona o Ustavnom sudu.

Paket ‘3+1’

Ambasada SAD-a u BiH ocijenila je kako Dodik time nastavlja prakticirati politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka.

Evropska komisija je usvajanje zakona o sprječavanju pranja novca te zakona o sprečavanju sukoba interesa, kao i zakona o sudovima, postavila kao preduvjet za eventualnu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Uz to su zatražene tehničke izmjene Izbornog zakona u cilju integriteta izbornog procesa, što je postalo poznato kao paket “3+1”.

“Uvjeti 1+3 koje je postavila Evropska unija su jasni i lako razumljivi. Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje su jednostavni. Pitanje za Dodika je da li je spreman uraditi posao koji je neophodan za ispunjavanje ovih uvjeta, posao koji je mogao i trebao biti završen prije nekoliko mjeseci. Do sada je odgovor ‘ne’ “, zaključuje Ambasada SAD-a.

Uz to se utvrđuje kako je Dodik, umjesto evropskih integracija, “prigrlio” Vladimira Putina i rusku brutalnu invazija na Ukrajinu, a njegova antidejtonska retorika i djelovanje te napadi na tijela vlasti na državnom nivou pokazuju kako on ne govori istinu kada se verbalno zalaže za približavanje BiH Evropskoj uniji.

Dodik je na to odgovorio također objavom na društvenoj mreži X u kojoj je poručio kako će se on “sastajati s kim želi, pa i s Putinom”, a uz to je poručio kako je “sve što je BiH napravila na evropskom putu zasluga političara iz RS-a”.

Izvor: Agencije