Srbija popisala Ugovor o prijateljstvu i saradnji s ASEAN-om

Srbiji je otvorena mogućnost za tješnji dijalog, saradnju i uključivanje u različite mreže i platforme Saveza država jugoistočne Azije.

Ivica Dačić: Potpisivanje ovog ugovora ne utječe na evropske integracije Srbije [Arhiv/Tanjug]

Srbija je u ponedjeljak, na 43. samitu Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti, potpisala dokument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u jugoistočnoj Aziji, objavilo je srbijansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Potpisujući dokument na ceremoniji u glavnom gradu Indonezije, šef diplomatije Srbije Ivica Dačić ocijenio to kao “događaj od velikog značaja za daljnje unapređenje saradnje sa prijateljskim zemljama”.

Rekao je da potpisivanje ovog ugovora ne utječe na evropske integracije Srbije i da nije u suprotnosti s tim ciljem.

Dačić je kazao da je Srbija nasljednica bivše Jugoslavije i da je “ponosna na višedecenijsko prijateljstvo koje ima sa zemljama jugoistočne Azije, koje seže još od pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, iz perioda osnivanja Pokreta nesvrstanih”.

‘Prijateljstvo prema Indoneziji i drugim zemljama’

“Delimo izuzetno prijateljska osećanja prema Indoneziji i drugim zemljama koje su članice ASEAN-a”, rekao je Dačić.

Države članice ASEAN-a jednoglasno su u julu ove godine odobrile pristupni zahtjev Srbije – Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, a članice te organizacije su Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Vijetnam, Brunej Darusalam i Mijanmar.

Srbija je formalni zahtjev za pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji uputila 2013. godine.

Pristup tom ugovoru otvara mogućnosti Srbiji za tješnji dijalog, saradnju i uključivanje u različite mreže i platforme ASEAN-a, ali i doprinosi promoviranju saradnje u ekonomskim, socijalnim i kulturnim područjima Srbije s tim blokom, ocijenilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Izvor: Agencije