Komandat KFOR-a: U stanju smo permanentnog kriznog menadžmenta

KFOR i NATO u potpunosti podržavaju dijalog pod vodstvom Evropske unije i SAD-a, rekao je Angelo Michele Ristuccia.

Svaki put kada neka kriza izbije potreban je vojni i diplomatski trud kako bi se ponovo uspostavila mirna i izbalansirana situacija, rekao je Ristuccia (Vladimir Šporčić / Tanjug)

Komandant KFOR-a italijanski general major Angelo Michele Ristuccia rekao je u utorak da KFOR i NATO u potpunosti podržavaju dijalog pod vodstvom Evropske unije i SAD-a koji za cilj ima normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Istakao je da samo politička rješenja mogu donijeti mir i stabilnost u regionu.

“Nemili događaji koji su se dogodili (na sjeveru Kosova), posebno oni 29. maja, pokazali su da je takvo političko rešenje neophodno”, rekao je Ristuccia novinarima u Beogradu, prenio je Tanjug.

Serija nemilih događaja

Naglasio je da se zbog serije takvih događaja, koji su ugrozili sigurnost na Kosovu, KFOR nalazi u stanju permanentnog kriznog menadžmenta.

“Svaki put kada neka kriza izbije potreban je vojni i diplomatski trud kako bi se ponovo uspostavila mirna i izbalansirana situacija”, rekao je Ristuccia.

Dodao je da je KFOR najveća i najduža misija koju vodi NATO, a koja funkcioniše pod mandatom UN-a, bazirana na osnovu Rezolucije UN-a 1244 iz 1999, kako bi se garantovali mir, zaštita i sigurno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu.

Izvor: Agencije