Američke sankcije šefu obavještajne službe Srbije Aleksandru Vulinu

Prema Američkom ministarstvu, čelnik srbijanske obavještajne službe Vulin umiješan je u međunarodni organizirani kriminal, ilegalne poslove drogom i zloupotrebu javnih položaja.

Direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije Aleksandar Vulin (EPA)

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država stavilo je na listu sankcija direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina.

Prema Američkom ministarstvu, čelnik srbijanske obavještajne službe Vulin umiješan je u “međunarodni organizirani kriminal, ilegalne poslove drogom i zloupotrebu javnih položaja”.

“Sankcije za Aleksandra Vulina naglašavaju odlučnost Sjedinjenih Američkih Država da pozovu na odgovornost one koji su uključeni u koruptivne poslove koji promovišu vlastite političke programe i lične interese nauštrb mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu”, saopćilo je Ministarstvo, dodajući da “ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamjerne aktivnosti u Srbiji i regiji”.

Trgovina drogom i oružjem

Vulin je, navodi Ministarstvo, zadržao i odnose sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, pomažući mu da se njegove ilegalne pošiljke oružja mogu slobodno kretati preko granica Srbije.

Sankcije imaju za cilj zamrznuti svu imovinu koju Vulin može imati pod jurisdikcijom SAD-a i zabraniti Amerikancima ili američkim kompanijama i institucijama, uključujući banke koje posluju u SAD-u, da obavljaju transakcije s njim.

Predstavnici dijela opozicije u Srbije ocijenili su sankcije Vulinu kao skandal za državu i zatražili njegovu smjenu dok je vladajući Pokret socijalista čiji je Vulin predsjednik to ocijenio kao “napad na Srbiju i njene institucije”.

Opozicija traži Vulinovu smjenu

Zamjenik predsjednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović kazao je da Srbija, prvi put u novijoj historiji ima šefa tajne službe na crnoj listi SAD-a.

On je na Twitteru napisao i da je “Vulin ogromna šteta za državu i interes građana”

Premda nisu ponudili dokaze za to, Vulinov Pokret socijalista je saopćio da je Vulin “uništio narko-klanove koji su imali podršku CIA-e”.

Optužili su SAD da Srbiju pokušavaju uvuči u zapadni sukob na Istoku. “Vulinov stav da želimo mir, a ne da budemo rusofobska strana u bratoubilačkom ratu za njih je maligni uticaj i platforma za širenje ruskog uticaja u regionu”.

‘Ujedinjenja srpskog sveta počelo’

Iz Pokreta socijalista su saopćili da Vulinovo “vreme tek dolazi kao i vreme ujedinjenja srpskog sveta koje je počelo i ničim se ne može zaustaviti”.

Aleksandar Vulin, nekadašnji saradnik Mirjane Marković supruge Slobodana Miloševića, danas je koalicijski partner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i blizak saradnik predsjednika Aleksandra Vučića.

Američke sankcije uslijedile su nešto više od dva mjeseca nakon što je Evropski parlament, također, izrazio zabrinutost zbog imenovanja Vulina na čelo Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) u decembru 2022. godine. Brisel je upozorio na njegovu anti-evropsku i prokremaljsku retoriku.

Bivši srbijanski ministar unutrašnjih poslova, ministar odbrane, ministar za rad i socijalna pitanja zagovara i ideju “srpskog svijeta” ili ujedinjenje svih Srba sa Zapadnog Balkana, što bi moglo potaknuti nove sukobe u regiji.

Izvor: Agencije