Escobar: Nema razloga za strah od sporazuma Srbije i Kosova

Specijalni predstavnik SAD-a kaže da Srbija i Kosovo čine najveći dio Zapadnog Balkana i da njihovi susjedi žele imati dobre odnose.

Gabriel Escobar vjeruje u bolje odnose u regiji (EPA)

Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je u četvrtak kako se niko ne treba plašiti sporazuma između Srbije i Kosova i da je on potreban cijelom Zapadnom Balkanu.

Na konferenciji za novinare u Ambasadi SAD-a, nakon dvodnevne posjete Beogradu, tokom koje je razgovorao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, Escobar je rekao kako želi da se sporazum dogodi ove godine i da smatra da je to potpuno moguće.

“Ono što ćemo imati kao ishod je da se sporazuma ne treba bojati. Ne nadamo se da ćemo iz korijena promijeniti nečiji život, već da ćemo omogućiti mir i stabilnost za ljude u regiji. Namjera sporazuma nije da stvara prepreke, naprotiv, želimo da ovaj sporazum bude dobar ne samo za Srbiju i Kosovo već da, s obzirom na to da su oni u srcu Balkana, stvori mogućnosti i za vaše susjede. Oni, također, žele vidjeti dobre odnose Srbije i Kosova i njima je to potrebno”, poručio je Escobar.

Dodao je da Srbija i Kosovo čine najveći dio Zapadnog Balkana i da njihovi susjedi žele da Srbija i Kosovo imaju dobre odnose.

Bliže osnivanju ZSO-a

“Mislim da bi to bilo veoma pozitivno. Ako ljudi iz regije i dvije vlade vide koristi koje ukazuju na mir, poslije dužeg perioda, to je dobro”, rekao je.

“Mnogo smo sada bliže formiranju zajednice srpskih opština [ZSO] na Kosovu nego prije nekoliko sedmica”, izjavio je Escobar.

Na pitanje novinara da li se, poslije njegove posjete Beogradu i posjete specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka, može kazati da smo bliže osnivanju ZSO-a nego prije mjesec, on je odgovorio pozitivno.

“Naši razgovori s Vladom Kosova postaju sve realističniji i produktivniji, oni počinju shvatati da će ih taj pravno obavezujući dio sporazuma približiti i da će ih sporazum približiti Evropi. Tako da vjerujem da smo mnogo bliže ZSO-u nego prije nekoliko sedmica”, zaključio je Escobar.

Izvor: Agencije