Sjeverna Makedonija spremna ruski plin plaćati rubljama

Narodna banka Sjeverne Makedonije je dodala rublju u kursnu listu.

Najveći makedonski izvoznici, metalska industrija i kompanije u industrijskim zonama, kažu da će morati zaustaviti rad u slučaju da stane dotok prirodnog plina (EPA - Ilustracija)

Sjeverna Makedonija je spremna ruski gas plaćati u rubljama, objavila je danas centralna banka ove države prenosi agencija Beta.

Narodna banka Sjeverne Makedonije je dodala rublju u kursnu listu, a guvernerka Anita Angelovska Bežovska je rekla kako je centralna banka napravila sve potrebne izmjene i da više ne postoje prepreke uvoznicima da gas iz Rusije plaćaju u rubljama.

„Sve što je bilo do Centralne banke kao regulative već je spremno. Posljednjih mjesec dana je napravljena promjena i kompanije koje su uvoznici plina nemaju nikakvih smetnji za blagovremeno snabdjevanje. Transakcije za plaćanje ruskog prirodnog gasa mogu se obaviti u rubljama ako je potrebno”, rekla je Bežovska na konferenciji za novinare.

Mazut kao alternativa

Najveći makedonski izvoznici, metalska industrija i kompanije u industrijskim zonama, kažu da će morati zaustaviti rad u slučaju da stane dotok prirodnog plina, jer nemaju alternativu u ovom trenutku.

Ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši rekao je jučer da nema prekida u isporuci ruskog gasa toj zemlji preko Bugarske, ali da u slučaju da Gazprom prekine snabdjevanje postoji alternativa i da industrijski objekti mogu koristiti mazut.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada