MMF: Albanija s najvećom stopom siromaštva u regiji

Najnižu stopu siromaštva na Zapadnom Balkanu imala je Srbija, dok je Bosna i Hercegovina izuzeta iz pregleda zbog nedostatka uporedivih podataka.

Stopa siromaštva u Albaniji je jedna od najviših na Zapadnom Balkanu (Anadolija)

Stopa siromaštva u Albaniji je porasla u pandemijskoj 2020. godini, pri čemu se jedna trećina stanovnika, ili 32,6 posto, našlo u kategoriji siromašnih, u odnosu na 31,8 procenata godinu dana ranije, objavio je u srijedu Međunarodni monetarni fond (MMF).

U izvještaju, objavljenom na web-stranici MMF-a o nalazima članova misije te finansijske institucije tokom nedavnih razgovora sa zvaničnicima u Tirani o ekonomskom napretku zemlje, procjenjuje se da će u ovoj godini stopa siromaštva u Albaniji blago opasti na 30,8 posto, prenosi Tanjug.

Srbija ima najnižu stopu

“Stopa siromaštva u Albaniji je jedna od najviših na Zapadnom Balkanu, dok je njena pokrivenost socijalnom zaštitom među najnižima”, navodi se u izvještaju MMF-a.

Prema tom pregledu Srbija je imala najnižu stopu siromaštva u regiji od 17,4 posto u 2020. godini, gotovo nepromijenjenu u odnosu na 2019. godinu prije pandemije (17,3 posto).

U tabelarnom prikazu MMF-a stopa sromaštva u ekonomijama Zapadnog Balkana procjenjuje se da će ova stopa u Srbiji opasti na 17,1 posto u ovoj godini.

MMF izračunava indeks siromaštva na osnovu kriterija Svjetske banke, po kojima se siromašnima smatraju ljudi koji žive sa manje od 5,5 dolara dnevno, mjereno standardom pariteta kupovne moći (PPP).

BiH izuzeta iz pregleda

Drugu najvišu stopu siromaštva u regiji blježi Kosovo, mada daleko nižu od Albanije.

Prema tabeli MMF-a, u toj ekonomiji je prošle godine stopa siromaštva porasla na 23,4 posto, sa 20,9 procenata u 2019. godini.

U Sjevernoj Makedoniji se broj siromašnih popeo lani na 18 posto ukupne populacije, sa nivoa od 16,9 posto godinu ranije, dok je u Crnoj Gori stopa skočila sa 14,5 procenata na 20 posto.

Bosna i Hercegovina je izuzeta iz pregleda, zbog nedostatka uporedivih podataka, naveo je MMF.

Izvor: Agencije