U Sarajevu počela konferencija Russell Tribunala o Kašmiru

Na konferenciji će naredna tri dana svjetski eksperti govoriti o dešavanjima u jednoj od već desetljećima najtrusnijih regija svijeta, Kašmiru.

Tribunal će istaknuti važna pitanja genocida, naseljeničkog kolonijalizma, zločina protiv čovječnosti... (Anadolija)

Sarajevo je od petka navečer domaćin konferencije Russell Tribunala o Kašmiru, na kojoj će eminentni svjetski eksperti govoriti o dešavanjima u jednoj od već desetljećima najtrusnijih regija svijeta – Kašmiru, oko kojeg Indija i Pakistan vode spor još od britanskog povlačenja iz 1947. godine.

Konferenciju, koja će trajati do 19. decembra, organizirao je Kashmir Civitas iz Kanade, u saradnji s Russell Foundation iz Londona, Permanent People's Tribunal iz Bologne, Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu i Centrom za napredne studije iz Sarajeva, prenosi Anadolija.

Tribunal će istaknuti važna pitanja genocida, naseljeničkog kolonijalizma, zločina protiv čovječnosti i nuklearne prijetnje prisutne na području Jammua i Kashmira.

U okviru sesije o genocidu i zločinima protiv čovječnosti govorit će i Emir Suljagić.

Reafirmirati primat međunarodnog prava

“Pozvan sam kao učesnik, ali reći ću vam da je ovo velika stvar. Ovakav događaj u Bosni i Hercegovini je važan iz nekoliko razloga. Prvo, važno je da Bosna i Hercegovina bude prepoznata kao mjesto gdje se priča o drugim muslimanskim iskustvima ovog tipa. Gdje se priča o nasilju nad muslimanima u svijetu drugdje”, poručio je Suljagić.

Kako je kazao, na konferenciji učestvuje mnogo Bosanaca i Hercegovaca.

“Ovo pokazuje da je nastala jedna nova generacija naših ljudi koji umiju govoriti na ove teme, na teme međunarodnog prava, humanitarnog, krivičnog međunarodnog prava, na teme ljudskih prava. S koje god strane pogledate, ovo je važan događaj. Jako je važno da se ovo zbiva, da se zbiva u Sarajevu i u ovom formatu”, izjavio je Suljagić.

Russel tribunal za ratne zločine u Kašmiru ima za cilj reafirmirati primat međunarodnog prava kao osnovu za rješavanje kašmirskog konflikta te podići svijesti o odgovornosti međunarodne zajednice da spriječi trenutne zločine protiv čovječnosti i mogućnost da se izvrši genocid.

Izvor: Agencije