Crna Gora: Vakcinacija krajem januara ili početkom februara

Među prioritetnim grupama za vakcinaciju su zdravstveni radnici, osobe starije životne dobi i hronični pacijenti.

Crna Gora ima kapacitet za držanje vakcina, rekao je Dragan Laušević (Anadolija)
Crna Gora ima kapacitet za držanje vakcina, rekao je Dragan Laušević (Anadolija)

Vlada Crne Gore intenzivno pregovara o nabavci vakcine protiv COVID-19, a vakcinacija će početi krajem januara ili početkom februara, saopštila je danas ministarica zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je na predstavljenju Nacionalne strategije za imunizaciju protiv korona virusa pozvala građane na strpljenje, poručujući da se pregovara sa svim proizvođačima koji nude vakcinu.

„Crna Gora intenzivno pregovara o nabavci vakcine protiv koronavirusa i vode se bilateralni pregovori, ali i pregovori unutar COVAX inicijative. Imamo dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu. Vakcina se može očekivati krajem januara ili početkom februara“, kazala je ministarka zdravlja Borovinić Bojović, prenijela je Anadolija.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Dragan Laušević je rekao da je dokument koji su napravili u vezi plana vakcinacije dostavljen Vladi.

On je odgovarajući na pitanje koliko je Crna Gora opremljena za prijem vakcina naglasio da nema nikakvog razloga za brigu.

Plan zaštita najranjivijih

“Crna Gora ima kapacitet za držanje vakcina i to na tri mjesta kada je u pitanju Pfizerova vakcina“, kazao je Laušević i dodao da za druge vakcine imaju još veće kapacitete.

Istakao je da nigdje nije predviđeno da će vakcinacija u 2021. godini stvoriti kolektivni imunitet, već da je plan zaštita najranjivijih.

“Vakcina neće biti obavezna, već izbor”, rekao je Laušević i dodao da podaci pokazuju da je djelotvornost i bezbjednost zadovoljavajuća, a da će transparentnost biti potpuna.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović rekla je da Nacionalna strategija za imunizaciju ima jedan cilj – nesmetano i jednako dostupna vakcina za sve u Crnoj Gori.

Brajović je rekla da su planom definisane prioritetne grupe i da su to prije svega zdravstveni radnici, kao i osobe starije životne dobi i hronični bolesnici.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO