Bojanić: To Montenegro – nova crnogorska aviokompanija

Crna Gora je turistička zemlja i mora imati nacionalnu aviokompaniju, kaže ministar Mladen Bojanić.

Podgorica će se truditi da Montenegro Airlines zadrži najbitnije linije bar još 30 do 60 dana (EPA)

Crnogorska vlada danas će početi proces osnivanja nove aviokompanije, izjavio je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, navodeći da će se truditi da Montenegro Airlines (MA) zadrži najbitnije linije bar još 30 do 60 dana.

“Status je nedefinisan, želimo da održimo MA u životu samo do formiranja nove kompanije. Naš stav je jasan, treba nam nova kompanija. Crna Gora je turistička zemlja i moramo da imamo nacionalnu aviokompaniju”, istakao je u utorak navečer Bojanić za TV Vijesti, prenosi Tanjug.

Bojanić je najavio da će se nova kompanija zvati “To Montenegro”.

“Imaćemo novu kompaniju koja će da se vodi onako kako treba. Zvaće se ‘To Montenegro’ ili u prevodu ‘Za Crnu Goru'”, dodao je.

Formiranje kompanije

Biće potrebno šest do devet mjeseci da se sve u vezi sa novom aviokompanijom završi, rekao je Bojanić i dodao da računa da će to biti urađeno i ranije.

“Dali smo zvanični dopis Evropskoj komisiji da nam pomogne u tom procesu. Planiramo i da određen dio osoblja preuzmemo u novu kompaniju. Optimisti smo da ćemo to uraditi u tom roku uz pomoć Evropske komisije i neke velike evropske aviokompanije”, kazao je Bojanić.

Upitan da li traže finansijsku pomoć od Evropske komisije da bi se održali najfrekventniji letovi, on je kazao da će pokušati da sa osnivačkim kapitalom planiranim za osnivanje nove kompanije kupe dio opreme MA.

“Sve je to na ivici poštovanja Zakona o zaštiti konkurencije ali ne radimo to na svoju ruku i pazimo se da sve bude u skladu sa propisima”, rekao je ministar.

Izvor: Agencije