Noćni vukovi na turneji ‘Ruski Balkan’ dolaze u BiH i Srbiju

Tokom turneje Noćni vukovi vjerovatno će se sastati s političkim predstavnicima entiteta Republika Srpska

Nedjeljnik Newsweek počinje tekst svojim saznanjima da će 15 članova “Noćnih vukova” 19. marta doći u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu kako bi “istražili kulturni utjecaj ruske imperije na Balkanu”, prenosi Fena.

Prema istom izvoru, tura nosi naziv “Ruski Balkan” i tokom nje vjerovatno će se sastati s političkim predstavnicima Republike Srpske.

Neki stručnjaci kažu da motociklisti možda imaju za cilj da podstiču antizapadno raspoloženje na Balkanu, regiji s komplikovanom historijom etničkih tenzija, separatizma, oružanog sukoba i konkurentnih utjecaja Rusije i Zapada, piše Newsweek.

“Ako pogledate šta ti ljudi rade, oni inspirišu ekstremističku ideologiju i povezani su sa različitim grupama koje podstiču ekstremizam”, rekao je Reuf Bajrović, bivši političar u Bosni i Hercegovini, za Newsweek. “Ovo vidim kao dio njihove šire strategije, da destabilizuju Balkan u nečemu u čemu žele.”

Neki analitičari tvrde da su Noćni vukovi već počeli  sklapati veze s proruskim političarima na Balkanu.

Problematična posjeta

“Posjeta je problematična, jer je to kriminalna, paravojna organizacija, direktno predstavništvo Kremlja, koja počinje sve više i više otkrivati otvorene političke veze sa secesionističkim režimom Milorada Dodika i autokratskom vladom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”, kaže za Newsweek Jasmin Mujanović, balkanski analitičar.

“Ovo su pojedinci koji su veterani konflikta u Ukrajini, neki od njih vjerovatno imaju iskustva u jugoslovenskim ratovima i koji imaju evidenciju da se ponašaju kao Putinovi šokantni vojnici.”

Bez obzira na to ima li Rusija utjecaja, rukovodstvo Noćnih vukova očito vjeruje da je banda historijska misija. “Naši motocikli su svemirski brodovi pod zvijezdama pomoću kojih pišemo historiju i koji su zauvijek povezani s borbom za budućnost Rusije”, rekao je Aleksandar Zaldostanov, vođa Noćnih vukova, koji nosi nadimak Hirurg, u nedavnom intervjuu za Srpski glas, prenosi RSE.

Bili su anarhični zaljubljenici motora, a sada su pristalice ruskog predsjednika.

Rečenicom “Upoznajte Noćne vukove, najozloglašeniju moskovsku motorističku bandu” počinje tekst koji je nedavno objavio britanski The Guardian predstavljajući tu grupu.

The Guardian piše i da se klub može pohvaliti hiljadama članova širom istočne Evrope, kao i da uživa bliske odnose s ruskim predsjednikom, što je navelo neke da ih nazovu “Putinovim anđelima”.

Zastupnici i alati Rusije

Iako je klub sa sjedištem u Moskvi privukao međunarodnu pažnju medija, postojanje kluba u samoproglašenoj Luganskoj narodnoj republici (LNR) ostaje uglavnom neprijavljeno.

Za članove Noćnih vukova kolaps Sovjetskog saveza ostaje izvor dubokog žaljenja. Aneksija Krima pružila im je savršenu priliku da pomognu Rusiji da ponovo utvrdi svoju snagu i uzdigne izgubljenu oblast. “SSSR je bio najmoćnija imperija na svijetu”, njihova je poruka.

Noćni vukovi prvo su krenuli iz podzemlja u Moskvi 1980-ih godina, u liberalizovanom okruženju koje je cvjetalo pod reformama Mihaila Gorbačova.

Od tih ranih godina evoluirali su iz anarhičnih zaljubljenika dvotočkaša u ključnu komponentu propagandne mašinerije u Kremlju. August 1991. bio je ključni trenutak, kad su se pomjerili s margine pridružujući se otporu protiv neuspješnog antigorbačovljevskog puča koji su pokrenuli komunistički tvrdolinijaši.

Tokom devedesetih klub je održavao godišnje šoue motocikala i pokrenuo liniju odjeće Wolf Wear. Otad je Putin postao njihov najmoćniji pokrovitelj, s ogromnim grantovima i vozeći Harley-Davidson na tri točka kao pratnja Noćnih vukova.

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor globalnih pitanja na Univerzitetu u New Yorku, kaže da Noćni vukovi djeluju kao “zastupnici i alati države”.

Drugim riječima, Kremlj ih je izvukao s margina kako bi iskoristili njihov proputinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao moćan izvor laganog utjecaja.

Prošle godine Vlada Gruzije zabranila je ulazak ruskoj motociklističkoj grupi koja je usko povezana s predsjednikom  Putinom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO