Hapšenja zbog napada na Skupštinu Kosova

Kosovska policija uhapsila je šest osoba za koje se sumnja da su početkom ovog mjeseca planirale i provele napad na zgradu Skupštine Kosova.

Iz policije su saopćili da je tokom pretresa na šest lokacija zaplijenjeno vatreno oružje i drugi dokazi.

Uhapšenim je određen pritvor od 48 sati, javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Na hapšenja reagirao je i pokret Samoopredjeljenje. Potvrdili su da je policija uhapsila njihovih šest aktivista, ali odbacuju navode da su oni izvršili napad.

Za njih je policijska akcija klasični progon političkih neistomišljenika.

‘Zaustavljanje otpora’

Dardan Molliqaj iz Samoopredjeljenja je kazao: “Pronađeno oružje nema nikakve veze sa izvršenim napadima. Međunarodne i lokalne organizacije procjenjuju da na Kosovu ima 300.000 komada oružja zaostalog nakon rata. A ono koje je pronađeno i izloženo nema nikakve veze sa napadom, riječ je o propagandi vlasti kako bi se opravdali kako rade nešto. Sve je ovo povezano s demarkacijom kako bi zaustavili otpor opozicije.”

Ahmetaj podsjeća da je zgrada Skupštine Kosova napadnuta početkom ovog mjeseca raketnim bacačem, nakon čega su uslijedili i napadi ručnim granatama na kuću predsjednika Komisije za demarkaciju granice sa Crnom Gorom, na zgradu Radio Televizije Kosova i na porodičnu kuću direktora te televizije.

“Anonimnim pismima odgovornost za ove napade je preuzela grupa građana iz pogranične zone sa Crnom Gorom, koji se protive demarkaciji granične linije sa tom zemljom, jer tvrde da Kosovo gubi 8.000 hektara teritorije. Ratifikacija sporazuma će se naći pred poslanicima Skupštine Kosova prvog septembra, ali opozicioni pokret Samoopredeljenje pozvao je građane na protest kako bi onemogućili zasedanje Skupštine.”

Izvor: Al Jazeera