Kamioni bez vozača u Švedskoj prelaze i po 300 kilometara

U pilot projektu samovozeći kamion manevrira dionicom od otprilike 300 kilometara na jugu Švedske.

Izvana vozilo izgleda gotovo kao bilo koji drugi kamion (Ilustracija/Arhiva)

Vozeći autocestom južno od Stockholma četrdesettonski kamion i prikolicu, vozač pozorno pazi na cestu, no začudo, nema ruke na volanu. Umjesto toga, kamion vozi sam, a vozač veteran Roger Nordqvist u stanju je pripravnosti samo u slučaju neočekivanih problema.

Švedski proizvođač kamiona Scania nije jedini proizvođač automobila koji razvija autonomna vozila, ali je nedavno postao prvi u Europi koji ih koristi za isporuku komercijalne robe, piše Hina.

“Preuzimamo robu i prevozimo je od tačke A do tačke B, potpuno autonomno”, rekao je AFP-u Peter Hafmar, voditelj odjela za autonomna rješenja u Scaniji u transportnom odjelu u Sodertaljeu, južno od Stockholma.

U pilot projektu samovozeći kamion manevrira dionicom od otprilike 300 kilometara između Sodertaljea i Jonkopinga na jugu Švedske, dostavljajući brzu hranu. Izvana vozilo izgleda gotovo kao bilo koji drugi kamion, no na krovu ima ugrađene kamere i dva senzora.

U kabini se volan i sjedala nalaze ondje gdje ih i očekujete, no nadzorna ploča puna je brojnih uređaja i ekrana, a mnoštvo žica vodi do stalka za kompjuter smješten iza suvozačeva sjedala.

‘Bolje vozi sam’

Inženjer Goran Fjallid sjedi pored vozača na suvozačevu mjestu, očiju prikovanih za laptop koji prima videosnimke s kamera kamiona i prati titrajući tekst s informacijama.

Drugi zaslon prikazuje 3D vizualizaciju kamiona na cesti i svih vozila u blizini.

Kamion kombinira sve podatke različitih senzora s GPS sistemom, pri čemu različite tehnologije djeluju kao rezervne kopije jedna drugoj.

“Ako oznake na cesti na neko vrijeme nestanu, koristi se GPS i kamion ostaje u svojoj traci”, objasnio je Fjallid, dodajući da “bolje vozi sam nego kad njime upravljate ručno”.

Priznaje da je bilo puno pokušaja i promašaja da bi se kamion doveo do aktuelnog stanja. Trebalo je prilagoditi stvari poput načina na koji se kamion uključuje u saobraćaj na autocesti i što učiniti kada drugi automobil presječe cestu ispred njega.

Svaki put kada kamion napravi nešto neočekivano, primjerice zakoči ili uspori bez vidljiva razloga, Fjallid bilježi tačan trenutak kad se to dogodilo da bi se zapisnici i podaci kasnije mogli pregledati. I senzori kamiona kalibriraju se svakodnevno prije izlaska na cestu.

Hafmar kaže da još uvijek ima prepreka koje treba riješiti prije nego što kamioni bez vozača postanu uobičajena pojava na cestama, kako u smislu tehnologije tako i u pogledu zakonodavstva.

Očekuje se da će se to riješiti do kraja 2020-ih ili početkom 2030-ih, kaže Hafmar.

Globalni nedostatak vozača

Pojava samovozećih kamiona može se smatrati prijetnjom poslu vozača kamiona, jednom od najčešćih zanimanja u svijetu.

No Hafmar smatra da su autonomna vozila potrebna da bi se riješio globalni nedostatak vozača.

Kaže kako će proći još puno vremena prije nego što umjetna inteligencija bude u stanju nositi se sa svim aspektima logistike.

Pojašnjava da će se u početku autonomni kamioni vjerovatno koristiti za duga putovanja, no posljednje kilometre do trgovine i kupca ipak će odraditi ljudi.

Prema izvještaju Međunarodne unije cestovnog saobraćaja (IRU) iz jula, u 2021. godini diljem svijeta je bilo oko 2,6 miliona nepopunjenih radnih mjesta vozača kamiona.

Hafmar ističe i ostale potencijalne prednosti: s obzirom na to da se kompjuteri ne moraju odmarati niti spavati, vozila mogu putovati u vrijeme kad je saobraćaj manje gust ili voziti sporije, ali dulje da bi se uštedjelo na gorivu.

Brojne su kompanije u utrci za lansiranje samovozećih kamiona.

Startupovi Aurora, Waymo, Embark, Kodiak i Torc (zajedno s Daimlerom) provode testove u Sjedinjenim Državama, dok je kineski Baidu najavio samovozeći kamion krajem 2021.

U Evropi IVECO na ovom poslu surađuje s kalifornijskim start-upom Plus uz potporu Amazona. I švedska kompanija Einride uskoro planira pokrenuti testiranja na njemačkim cestama.

Izvor: Agencije