Historijska odluka: Kazna za Twitter zbog izlaganja privatnih podataka

Irski regulator je otvorio više od 20 velikih istraga o američkih tehnološkim kompanijama.

Irski regulator je otvorio više od 20 velikih istraga o američkih tehnološkim kompanijama (EPA)

Irski regulator objavio je u utorak da je kaznio Twitter globom od 450.000 eura zbog greške koja je izložila privatne ‘tvitove”, što je prva takva kazna izrečena američkoj mreži prema novom sistemu Evropske unije o zaštiti privatnih podataka.

Prema Općoj uredbi o zaštiti podataka Evropske unije (GDPR) irski regulator Data Protection Commission vodeći je regulator za tehnološke divove Twitter, Facebook, Apple i Google u Evropskoj uniji, jer sjedišta za Evropu imaju u Irskoj, prenijela je Hina izvještaj koji je objavio Reuters.

Prva izrečena kazna

GDPR je na snazi od 2018. godine, no kazna Twitteru prva je izrečena prema novom sistemu u kojem vodeći nacionalni regulator donosi odluke prije nego što konsultira druge nacionalne regulatore u Evropskoj uniji.

Kazna Twitteru odnosi se na “bug” iz 2019. u aplikaciji za android jer je ta greška izložila javnosti neke objave korisnika.

Irski regulator, koji je otvorio više od 20 velikih istraga o američkih tehnološkim kompanijama, ovlašten je izricati kazne za kršenja u iznosu do četiri posto globalnog godišnjeg prihoda kompanije ili 20 miliona eura.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO