Njemačke imigracijske vlasti optužene za ‘antipalestinsku represiju’

Njemačka uskraćuje produženje vize palestinskoj braći zbog sigurnosnih rizika koji proizlaze iz ‘propalestinskih simpatija’.

Demonstranti drže zastavu Palestine dok sudjeluju u prvomajskom protestu u Berlinu (Reuters)

Piše: James Jackson

Palestinska braća blizanci su mislili da su obični mladi studenti u Njemačkoj.

Prisustvovali su studentskim događajima za Palestince koji su željeli studirati medicinu u Njemačkoj, uživajući sjedeći uz logorsku vatru s novim prijateljima.

Jedan je povremeno odlazio u lokalnu džamiju, pomažući u pranju tanjira na kraju Ramazana, ali je više vremena provodio volontirajući u crkvi pomažući izbjeglicama.

Svoje su praznike planirali tako da se poklope s palestinskom konferencijom koju vodi nevladina organizacija za savjetovanje Ujedinjenih naroda, smještaj su nalazili kod porodice i prijatelja i koristili su taj događaj kao izgovor da vide različite gradove u Evropi, poput Milana i Kopenhagena, a jedva da su prisustvovali samoj konferenciji.

Tokom najvećeg dijela svog desetljeća u evropskoj zemlji, A i O, 28, koji nisu željeli da im se objave puna imena iz straha od pravnih posljedica, osjećali su se integriranima, studij im je išao dobro i dobro im je išlo na poslu dok su učili savladati komplicirani njemački jezik, ali nešto nije bilo kako treba.

O, u tom periodu student farmacije, primio je zbunjujuće pismo 2017. godine. Više mu nije bilo dopušteno da radi, zbog čega se našao u pravnom limbu. Godinama nije dobio nikakve druge detalje, sve dok nije preuzeo inicijativu da nazove ministarstvo unutrašnjih poslova u svojoj matičnoj republici Hessenu.

‘Sigurnosni rizik’

Državni službenik zvučao je zbunjeno, ali to je pokrenulo stvari. Nekoliko godina kasnije, oba brata su odvojeno pozvana da razgovaraju s imigracijskim vlastima o “sigurnosnim rizicima”.

Bili su podvrgnuti dugim sigurnosnim razgovorima koje su nazvali “ispitivanjem”, od kojih je više od polovine potrošeno na raspravljanje o njihovim mišljenjima o sukobu na Bliskom istoku.

Vlastima su strpljivo objašnjavali palestinsku perspektivu. Braća imaju mainstream, liberalne palestinske stavove, žele miran demokratski suživot između Palestinaca i Izraelaca i odbijaju nasilje.

Oni su u razgovorima sa svojim ispitivačima kritizirali pokret Hamas i čak priznali “pravo Izraela na postojanje”, kontroverzni okvirni plan koji mnogi Palestinci odbacuju, jer se često koristi za tvrdnju da mora postojati jevrejska većina u državi i stoga Palestinci pod izraelskom vlašću ne bi trebali imati jednaka prava.

Braća su u maju primila slična pisma od imigracijskih vlasti u kojima se odbija produženje njihovih viza i pokreće postupak deportacije.

A je zbog toga izgubio posao. Pisma koja su im poslana ne podudaraju se s njegovim sjećanjima na intervju.

“Uzeli su moje mišljenje i projicirali su vlastitu maštu na njega. Odabrali su bilo šta što im je odgovaralo i prekrajali tako da odgovara njihovim predrasudama, a ne mojim izjavama ili mišljenjima”, rekao je.

Među opravdanjima za deportaciju bilo je prisustvovanje događajima palestinske zajednice kao što su PalMed Students, studentski događaj na kojem su učili kako koristiti medicinsku opremu, i kratko prisustvovanje konferencijama za Palestinski centar za povratak, kao i propalestinski komentari na Facebooku.

Ljudi s palestinskim zastavama protestiraju ispred Reichstaga tokom posjete izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Berlinu (AP)

Dvojica palestinskih državljana “koji imaju propalestinske simpatije” i “jednostranu palestinsku perspektivu” navedeni su u kontekstu sigurnosnih rizika.

O-ovo “odgođeno” priznanje “prava na postojanje” Izraela navedeno je kao dokaz za to, kao i njegova tvrdnja da su mnogi palestinski napadi na Izrael bili reakcija na izraelske akcije.

“Radi se o zastrašivanju Palestinaca. Pozadina svih ovih stvari je ideja sigurnosnih službi, da ako pratimo aktivnosti Palestinaca na Facebooku, oni će biti zastrašeni”, kazao je O.

Pogrešno predstavljanje

Dokumenti koje su braća dobila, a u koje je Al Jazeera imala uvid, kontradiktorni su. Jednom je rečeno da je to što je dugogodišnji član humanitarne organizacije PalMed dokaz da je protiv liberalnog demokratskog poretka i da pokazuje simpatije prema Hamasu.

Drugom je rečeno da se članstvo u njemačkom PalMed-u ne može koristiti kao dokaz podrške Hamasu, jer se grupa bavi humanitarnom medicinskom podrškom u Pojasu Gaze.

“Samo članstvo u PalMedu ne dokazuje nužno članstvo u Hamasu ili podržavanje njegovih terorističkih aktivnosti”, navedeno je u pismu koje je dobio A.

Dokumenti također pogrešno predstavljaju tipične palestinske izraze kako bi zvučali politički ekstremno.

Uobičajeno je da Palestinci sve one koji poginu u sukobu, uključujući i civile, nazivaju “mučenicima”. Dokument implicira da zato što je jedan od braće upotrijebio tu riječ na Facebooku, oni podržavaju nasilne napade na Izrael, uprkos njegovim uvjeravanjima u suprotno.

Odlazak u džamiju svakih nekoliko mjeseci smatrao se “protivljenju temeljnom demokratskom poretku” zbog navodnih veza s Muslimanskom braćom, za šta nema dokaza da je A znao za te navodne veze.

Iako su vlasti priznale da braća ne pokazuju nikakve dokaze islamističkih uvjerenja, zbunjujuće su upotrijebili A-ovu izjavu da se ne slaže s Muslimanskom braćom kao dokaz da je znao za vezu između njegove lokalne džamije i Muslimanske braće.

Drugi Palestinac, koji je također želio ostati anoniman, upitan je o njegovom mišljenju o sukobu na Bliskom istoku u zahtjevu za državljanstvo: “Zbog činjenice da palestinski i izraelski narodi [nemaju] miran suživot, s obzirom na poseban odnos Izraela s Njemačkom, želio bih vas pitati kakav je vaš stav o tome. Molimo dajte kratku pisanu izjavu.”

Odluku još čekaju.

‘Neutemeljene optužbe’

Kriminologinja Christine Graebsch, profesorica prava na Univerzitetu primijenjenih nauka u Dortmundu, optužbe protiv braće smatra pravno neuvjerljivima.

Rekla je za Al Jazeeru da se “daleke veze s palestinskim organizacijama spominju kao navodni dokaz tajne podrške Hamasu… ali te veze nisu dokazane, samo navedene”, dok su “riječi ili simboli u postovima na Facebooku koji predstavljaju prilično općenito palestinsko stajalište” “predstavljeni kao radikalni u njemačkom kontekstu”.

“Iz mog iskustva, sudovi će kasnije poništiti te neutemeljene optužbe sigurnosnih i migracijskih agencija”, rekala je Graebsch.

Međutim, dodala je, “za ovo su potrebne godine temeljitog pravnog rada i pribavljanje vještaka koji su nezavisni od stavova sigurnosnih zvaničnika” i može uzrokovati braći velike poteškoće poput deportacije, zabrane rada i ozbiljnih povreda građanskih sloboda.

Kao advokatica, sama se bavila sličnim slučajevima i vidi uspostavljen “sistem” u kojem različite migracijske vlasti koriste slične argumente kako bi Palestincima otežale migraciju i integraciju.

“Vrlo je neobično ovo što se događa. Zanimljivo mi je da je od njih zatraženo da priznaju državu Izrael, a ne samo ‘propalestinske stavove’ – to nema nikakve veze s opasnošću i također daleko nadilazi očekivanje da prihvate njemačku ustav – što je ono što se zakonski traži”, rekla je Graebsch.

Evropski centar za pravnu podršku, grupa koja se zalaže za palestinska pitanja u Evropi, naveo je: “Ovdje vidimo kako se odluke o deportaciji manifestiraju na potpuno rasističkim i apsurdnim premisama. Prema našoj preliminarnoj procjeni, ovi slučajevi predstavljaju dodatni dokaz kako se zakon zloupotrebljava i  zaobilazi, prema potrebi, kako bi se izvršila ova antipalestinska represija koju provode državne vlasti.”

Ističu da su ova dva slučaja samo vrh ledenog brijega.

“Kao pravni stručnjaci koji pružaju pravnu podršku pristalicama Palestine u Evropi, bavili smo se desecima slučajeva neutemeljenih optužbi i ograničavanja temeljnih prava pojedinaca, samo na temelju toga što su Palestinci ili podržavaju njihovu borbu za pravdu”, rekla je grupa

Palestinski aktivist i režiser Rashad Alhindi tvrdio je da njemačka država nastoji zabraniti propalestinski aktivizam u javnoj sferi, ukazujući na zabrane demonstracija u Berlinu.

“Čini se da je dovoljno biti samo Palestinac da bi bio problem u Njemačkoj za određene vlasti.”

Predstavnik vlade Hessana rekao je: “Ne dajemo nikakve političke izjave ili procjene medijima”.

Izvor: Al Jazeera