U Bjelorusiju stigao ruski sistem S-400

Ruski protivzračni raketni sistem S-400 ‘trijumf’ stigao je u Bjelorusiju uoči početka zajedničkih vojnih vježbi dvije zemlje.

Rusija je već poslala vojne snage i dva bataljona sistema zemlja-zrak S-400 u Bjelorusiju (EPA)

Ruski protivzračni raketni sistem S-400 “trijumf“ stigao je u Bjelorusiju, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

“Raketni sistem S-400 trijumf iz sastava snaga Istočnog vojnog okruga, uključen u inspekciju reakcionih snaga Saveza Rusije i Bjelorusije, stigao je u Bjelorusiju“, saopštilo je rusko Ministarstvo, prenosi Tanjug.

Vojnici treba da dođu na poligon u Brestskoj oblasti Bjelorusije, gdje će ruska posada pripremiti inženjersku opremu i kamuflirati startne pozicije.

“Po dolasku na lokaciju misije za obuku, posada ruskog S-400 stupit će na borbeno dežurstvo u okviru Jedinstvenog regionalnog PVO sistema Bjelorusije i Rusije“, zaključuje se u saopštenju.

U narednim sedmicama se očekuje početak vojnih vježbi Rusije i Bjelorusije u sklopu manevara „Saveznička odlučnost“. Rusija je već poslala vojne snage i dva bataljona sistema zemlja-zrak S-400 u Bjelorusiju.

Vojne vježbe

Vojne vježbe će se odvijati u dvije faze. U prvoj fazi – do 9. februara – planirano je premještanje i formiranje vojnih grupa u Bjelorusiji u kratkom periodu, organizovanje odbrane važnih državnih i vojnih objekata, zaštita državne granice u vazdušnom prostoru i provjera protivvazdušne odbrane.

U drugoj fazi – od 10. do 20. februara – planirana je zajednička vježba „Saveznička odlučnost – 2022“. Trupe će uvježbavati odbijanje agresije spolja, kao i borbu protiv terorizma i zaštitu interesa dvije države.

Vojne vježbe izvode se u trenutku pojačanih tenzija između Rusije i Zapada, koji optužuje Mosku da priprema invaziju na Ukrajinu.

Prema posljednjim procjenama, 100.000 vojnika je raspoređeno duž granice sa Ukrajinom, dok ih je 20.000 kod regija Donjeck i Luganjsk.

Rusija odbacuje te optužbe i traži garancije da se NATO neće širiti dalje na istok i da Ukrajina neće postati članica Alijanse.

Izvor: Agencije