Žestoka oluja u SAD-u odnosi živote

Vlasti su izvijestile o nekoliko ozljeda širom jugoistočne države i više od 40.000 nestanaka struje u cijeloj državi od srijede navečer.

Oluja je krenula prema istoku nakon što je u utorak ubila ženu i njenog sina u sjeverozapadnom dijelu države (AP)

Ogromni i nestabilni olujni sistem, koji hara Sjedinjenim Američkim Državama, ubio je najmanje tri osobe u Louisiani.

Vlasti su izvijestile o nekoliko ozljeda širom jugoistočne države i više od 40.000 nestanaka struje u cijeloj državi od srijede navečer.

Sistem je pokrenuo navodni tornado koji je ubio ženu u St Charlesu u jugoistočnoj Louisiani i drugi koji je udario u dijelove New Orleansa i susjednih Jeffersona i St. Bernarda.

Oluja je krenula prema istoku nakon što je u utorak ubila ženu i njenog sina u sjeverozapadnom dijelu države.

Tornado je pogodio New Iberiju u Louisiani, lakše ozlijedivši pet osoba i razbivši prozore na zgradi medicinskog centra Iberia, saopćila je bolnica.

Značajna šteta

Kako je noć odmicala, prijetnje od tornada su se smanjile u Mississippiju, iako su neki okruzi u Floridi i Alabami i dalje pod opasnom vremenskom prijetnjom.

Direktor za hitne slučajeve New Orleansa Collin Arnold rekao je da su tvrtke i stambeni objekti u gradu pretrpjeli značajnu štetu od vjetra, uglavnom na zapadnoj obali rijeke Mississippi.

Jedna kuća se srušila, a četiri osobe su ozlijeđene. “Posljednje što smo čuli jest da su stabilni”, rekao je Arnold.

Slična šteta zabilježena je i u blizini.

“Nekoliko domova i tvrtki pretrpjelo je katastrofalnu štetu”, rekao je šerifov ured u Jeffersonu u saopćenju iz tog velikog predgrađa zapadno od New Orleansa.

Među teško oštećenim zgradama bila je i zgrada akademije za obuku šerifova ureda.

Izvor: Al Jazeera i agencije