Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika

Korištenje vodika u industriji u cilju energetske tranzicije jedno je od pitanja oko kojeg se slažu svi glavni kandidati za novog njemačkog kancelara.

Vodik će se proizvoditi pomoću električne energije proizvedene u solarnim elektranama i vjetroelektranama (EPA)

Kako pomiriti ekonomsku snagu i zelenu tranziciju veliki je izazov koji očekuje novu njemačku vladu, a već je mobilizirao njemačke industrijske divove koji polažu velike nade u razvoj vodika.

Hemija, čelik, transport … “zeleni” ugljik, koji omogućuje pohranu i transport energije dobijene iz obnovljivih izvora, mogao bi dekarbonizirati mnoge ekonomske sektore u kojima je Njemačka predvodnica, prenosi Hina.

Vlada Angele Merkel je stoga prošle godine izdvojila devet milijardi eura, u sklopu plana oporavka od pandemije korona virusa, za razvoj te tehnologije.

Rezultati te strategije ocijenjeni su “pozitivnima” na sastanku vlade u srijedu, nekoliko dana prije parlamentarnih izbora u nedjelju, nakon kojih će zemlja dobiti novu vladu.

‘Potičemo zapošljavanje, rast i zaštitu klime’

U više od godinu dana Berlin je odobrio 62 investicijska projekta, u ukupnoj vrijednosti od 33 milijardi eura, od čega osam milijardi eura javnog novca.

“Tako potičemo zapošljavanje, rast i zaštitu klime”, istakao je ministar ekonomije Peter Altmaier.

Korištenje vodika u industriji u cilju energetske tranzicije jedno je od pitanja oko kojeg se slažu svi glavni kandidati za novog njemačkog kancelara.

Njemačka je u vremenskoj stisci: zemlja je nedavno morala podići svoje klimatske ciljeve i sada planira postati ugljično neutralna do 2045. godine, umjesto 2050. godine, nakon odluke Ustavnog suda, koji je ocijenio da su vladine ambicije preslabe.

U deset godina razvoj obnovljivih izvora energije je bio spektakularan: njihov udio u proizvodnji električne energije dosegao je 2020. godine prvi put 50 posto, po istraživačkom institutu Fraunhofer, dok je 2011. godine iznosio manje od 25 posto.

Ali, veliki problem je nestalnost obnovljivih izvora energije, što onemogućuje stabilnu opskrbu.

“Vodik bi omogućio puno efikasnije korištenje obnovljivih energija”, rekao je Heinrich Klingenberg, stručnjak za to područje Grada Hamburga.

Vodik će se proizvoditi elektrolizom

Taj lučki grad odredio je nedavno ambiciozan cilj da do 2025. godine postane evropsko središte za vodik, zahvaljujući izgradnji jednog od najvećih elektrolizatora na svijetu, na mjestu bivše termoelektrane na ugalj.

Vodik će se proizvoditi elektrolizom, pomoću električne energije proizvedene u solarnim elektranama i vjetroelektranama.

Projekt razvijaju britansko-nizozemska naftna i plinska grupa Shell, japanski proizvođač energetske opreme Mitsubishi Heavy Industries (MHI), švedska energetska grupa Vattenfall i njemačka toplinarska kompanija Warme Hamburg.

Izvor: Agencije

Povezane

Evropski proizvođač objavio tri koncepta od kojih će jedan postati avion i ući u saobraćaj 2035. godine.

Published On 21 Sep 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO